IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата да се определя на база средната за предходната година

Това предлагат от БСК, според камарата минималната заплата спрямо средната трябва да се променя в допустим максимален прагов диапазон от 33-38%

11:53 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Минималната заплата да се определя на база средната за предходната година

Основен ориентир при определяне на минималната работна заплата трябва да бъде достигнатото ниво на средна заплата през предходната година, при едновременно балансирано отчитане на ценовия ръст и динамиката на производителността на труда.

Това е едно от предложенията на Българската стопанска камара (БСК), записано в становище на бизнес организацията за основните принципи за определяне на минималното възнаграждение.

Според камарата в условията на действаща икономическа криза делът на минималната заплата спрямо средната заплата трябва да се променя в икономически допустим максимален прагов диапазон от 33-38 на сто.

Ръководството на БСК препоръчва да има предимство на колективния трудов договор на ниво предприятие и бранш при определяне на специфичните размери на минималната работна заплата. Работодателската организация отбелязва необходимостта от това да се водят преговори на национално ниво с участие на представителите на социалното и финансовото министерства и осигурителния институт за обвързани промени в минималната заплата, минималните осигурителни прагове и осигурителен доход, дохода за социално подпомагане, както и минималните размери на основните категории пенсии.

Според камарата отказът от съобразяване с действителните икономически реалности, следване на предложените принципи и предприемане на радикални промени в равнището на минималната заплата ще доведе до невъзможност за подготовка на обоснован и стимулиращ икономическото развитие бюджет на държавата и ДОО за 2011 г.

Ще бъдат влошени основните съотношенията на заплащане и персоналът със средни нива на заплащане ще бъде демотивиран. Това ще доведе до натиск за общо повишаване на заплатите и неизбежна нова вълна от съкращения, до ръст на сивия сектор и влошаване на перспективите и скоростта за общо и устойчиво
икономическо възстановяване, посочват още от камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още