IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: България се възстановява от кризата

Валутният борд е много стабилен, не е бил подлаган на никакво напрежение, смята ръководителят на мисията на МВФ за нашата страна

12:30 | 19.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
МВФ: България се възстановява от кризата

По оценка на Международният валутен фонд България се възстановява от кризата, каза ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Бас Бакер пред Дарик радио.

Провежданите реформи, свързани с намаляване на разходите на бюджета са необходими, смята Бакер.

„Кризата в България беше дълбока и болезнена и това не беше приятен период за българите. Но ако я погледнем в международна перспектива, кризата в България, за щастие, не беше толкова тежка и дълбока, колкото в други държави.”

Като пример Бакер посочва факта, че банковата система остана стабилна. В много западноевропейски държави правителствата трябваше практически да поемат голяма част от банковата система. В България това не се наложи.

„Валутният борд е много стабилен, не е бил подлаган на никакво напрежение”, смята още ръководителят на мисията на МВФ за нашата страна.

Намаляването на брутния вътрешен продукт с около пет процента било много от гледна точка на историческите стандарти. В Украйна и някои балтийски държави обаче сривът в икономиката е бил между 14 и 18 процента.

„Да, рецесията в България беше дълбока, но кризата не беше толкова дълбока, за щастие, както в други държави”, е изводът на Бакер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 14 години
искат да си изтупаме резерва и после да ни дават пари на ЗАЕМ и да ни извиват ръцете........ хич не вярвам на тоя очилат олигоф...... представителя за БЪЛГАРИЯ ........а и МАЛКАТА ПИЦА кой знай какви ги е замислил или кво са му казали работодателите от въд океана........какъв вилает станахме само.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
SEBULBA
преди 14 години
Естествено, че се измъкваме. Също така очевидно няма да стане за ден. Аман от черногледство. Долара като падна, във форума се пущаха теми за разпада на САЩ, после еврото като поспадна веднага се почна с теми за разпада на Еврозоната, край на еврото, край на ЕС. Апокалиптосите да ходят на кино да гледат "2012" и да се успокоят след като си начешат крастата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
AtanasSertov
преди 14 години
Да бе, лобират за нашите партии! Накарай ти Бас Бекер да лобира за твоите идей.Стига бе хора, вие или пропадаме с 200 или се издигаме с толква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 14 години
Както винаги, и сега, чужденци, без никакво пряко участие на местния пазар, ни дават отлични оценки. Или се намесват, по този начин, политически в подкрепа на определени кръгове, или са си сложили вече розовите очила, или ние някакси не живеем тук. Защото, разминаванията между "видятоно от МВФ" и това, дето ние виждаме и усещаме на място, са много сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още