IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: След 5 години ще внасяме ток, ако АЕЦ Белене не е построена

До 2015 г. се предвижда да излязат от експлоатация 2175 мегавата мощности, а да бъдат построени 1104 мегавата електроенергийни мощности

17:36 | 18.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Експерти: След 5 години ще внасяме ток, ако АЕЦ Белене не е построена

От 2015 г. на България може да се наложи да внася електроенергия, т.е. от износител да се превърне във вносител, ако дотогава не е построена АЕЦ Белене, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов на енергийна конференция в София.

Той подкрепи тезата си с направените от ЕСО разчети. Според тях в следващите пет години предстои да излязат от експлоатация поради изчерпване на капацитета им на работа мощности общо от 2175 мегавата, а именно: ТЕЦ Варна, ТЕЦ Марица 3, ТЕЦ Русе-блок 4, „Брикел“.

Предвидените дотогава да се изградят нови мощности са: ТЕЦ AES Гълъбово, ТЕЦ Свилоза, ВЕЦ Цанков камък. Предстои и повишаване на мощностите чрез модернизация на ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Видахим. Като цяло новите мощности за периода ще бъдат от 1104 мегавата.

Недостигът би бил от 1071 мегавата мощности, ако в електроенергийната система дотогава не са включени двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ Белене, а също и каксадата „Горна Арда“, чието строителство реално още не е започнало.

Йотов посочи още, че се подготвя 10-годишен план за развитие на мрежата в два варианта – при минимално и максимално потребление на електроенергия, като към 2020 г. разликата при двата варианта на потребеление достига 6000 мегавата годишно. Прогнозите за потреблението от своя страна се основават на размера на брутния вътрешен продукт (БВП), на броя на населението, на развитието на енергийната ефективност и др.

ЕСО управлява, експлоатира и поддържа електроенергийната мрежа на страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 14 години
ННай -вероятно по това време най-ревностните критици на АЕЦ ще са си получили своите "30 сребърника " и ще живеят в някой луксозен курорт!А ние ще духаме супата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още