IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерите на ЕС заседават днес, Борисов иска проверки и на други страни

Днес ще бъде взето окончателното решение за приемане на Естония в еврозоната

08:49 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерите на ЕС заседават днес, Борисов иска  проверки и на други страни

Днешното заседание на лидерите на Европейския съюз ще бъде посветено на разговорите за засилване на бюджетната дисциплина и увеличаване на координацията на икономическите политики. Целта на това е Европа да покаже на финансовите пазари, че знае как да предотврати нова дългова криза.

Освен разговорите за подобряване на координацията днес ще се работи и по рамка за затягане на финансовата регулация. Очаква се да бъдат обсъдени варианти за данък върху банките, средствата от който да гарантират плащанията на финансовите институции при бъдещи кризи.

Един от най-ключовите моменти на днешната среща обаче ще бъде окончателното приемане на Естония в еврозоната. Преди няколко седмици решението бе взето от финансовите министри на еврозоната, а сега се очаква да бъде гласувано от държавните ръководители на общността.

Възможно е в центъра на разговорите да попадне и желанието на еврокомисаря по монетарните въпроси Оли Рен за проверки на статистическите данни на някои страни, включително и на България.

По този повод премиерът Бойко Борисов, който ще представлява страната ни на срещата, е обещал финансовият министър Симеон Дянков да замине за Брюксел в понеделник и лично да обясни на Рен защо се е наложила промяна в оценките на дефицита.

Пред българските журналисти в Брюксел Борисов призова още след България да бъдат проверени и други страни с ревизирани бюджети, защото така щяло да стане ясно колко добре стои нашата страна по отношение на макро показателите си.

Сред държавните ръководители, които най-категорично се обявяват за реформи, са Ангела Меркел и Никола Саркози. Макар президентът на Франция да не е съгласен с правилата за бюджетна дисциплина, които иска да наложи Германия, двете страни са обединени около желанието за промени.

В понеделник Меркел и Саркози за пореден път се изказаха в подкрепа на еврото и разкритикуваха страните, които не спазват правилата за членство в еврозоната. В тази насока те предлагат блокиране на правото на глас на страните, които продължително време не спазват изискванията и дори създаване на механизъм за изваждане от еврозоната.

„Повече от всякога Германия и Франция са решени да говорят в един глас, да приемат общи политики, да дадат на Европа средствата, които да легитимират амбициите й“, заяви Саркози, цитиран от CNBC.

Въпреки всичко обаче различията между повечето страни остават и едва ли ще се стигне до някакви кардинални решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още