IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 юни

08:01 | 16.06.10 г.
Преглед на печата за 16 юни

ГЕРБ започва промените във финансовия надзор
в. Дневник

Парламентът ще гласува днес новия председател на Комисията за финансов надзор (КФН), научи "Дневник" от източници от групата на управляващите. Това ще е депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев, който ще замени сегашния шеф на финансовия надзор Петър Чобанов.

КФН е органът, който регулира небанковия финансов сектор - пенсионните, взаимните и здравните фондове, застрахователните дружества и инвестиционните посредници. Общите активи на компаниите от сектора надхвърлят 8 млрд. лв.

Българо-германски консорциум ще строи завода за боклука на София за 209 млн. лв.
в. Дневник

Очаквано консорциумът "Хут-Станилов" е класиран на първо място в конкурса за строеж на завода за преработка на отпадъците на София научи "Дневник". В него влизат българската фирма "Станилов" и германската "Хайлит", част от групата на "Щрабаг". Те предложиха най-ниската цена -208 808 700 лв., и по-малки годишни оперативни разходи за работата на съоръжението - 9 427 949 лв., които са основните критерии за класирането.

ЕРП-тата с куп нарушения, но ще платят само глоби
в. Сега

ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН са допуснали сериозни нарушения на дадените им лицензи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но най-вероятно ще се отърват само с глоби. Това стана ясно вчера от изказване на председателя на комисията Ангел Семерджиев. По Закона за енергетиката санкциите са от 20 000 лв. до 1 млн. лв.

Проверката, при която са открити нарушенията, бе разпоредена от премиера Борисов и резултатите от нея ще са ясни в края на седмицата. Най-честото нарушение е възлагането на външни услуги без одобрението на ДКЕВР, каза Семерджиев. "Има нарушения в счетоводната политика на дружествата, отчитане на разходи в противоречие на добрата практика, изясняваме и доколко са били целесъобразни някои договори за консултантски услуги", добави той.

Сделката за тв кулите върви към финал
в. Сега

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е одобрила принципно сделката, с която офшорната компания Mancelord Limited купува от БТК 50% от Националната мрежа от ефирни тв и радиопредаватели (НУРТС). Това съобщиха вчера източници от КРС.

Решението е било взето в четвъртък, 10 юни - само два дни след като съставът на комисията бе обновен. Вчера от КРС не направиха официално съобщение за сделката с оправданието, че по решението има още няколко редакционни поправки, които ще се правят този четвъртък. Предишният състав на КРС на няколко пъти отлагаше взимането на решение по казуса, като от комисията изтече информация, че съмненията са около това дали новият собственик дава гаранции, че НУРТС ще продължи да излъчва БНТ и БНР.

Областните управители продават малки имоти
в. Стандарт

Агенцията за приватизация ще продава държавни имоти само ако данъчната им оценка е над 500 хил. лв. Промяната в закона се предлага от група депутати от ГЕРБ начело с Делян Добрев. По-евтините имоти ще се продават от областните управители, гласят поправките. С предишната промяна в закона беше решено новосъздадената Агенция за приватизация и следприватизационен контрол да продава всички имоти - частна държавна собственост. Според вносителите обаче това може да доведе до блокиране на някои от продажбите на държавни имоти, защото АПСК ще бъде претоварена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още