IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 юни

07:57 | 15.06.10 г.
Преглед на печата за 15 юни

БТК търси начин да предоговори дълговете си
в. Дневник

БТК и собствениците й водят преговори за преструктуриране на дълговете си, тъй като към края на юни трябва да се покрият определени изисквания по тях. Това твърди в своя публикация китайското издание South China Morning Post.

Според изданието един от най-богатите китайски предприемачи - Ричард Ли, миналата седмица е водил разговори с представители на българското правителство с молба за подкрепа в преговорите с кредиторите.

Ли е акционер и част от ръководството на хонконгския телеком PCCW и на инвестиционната компания Pacific Century Group, която наскоро купи инвестиционното звено на AIG (Pine Bridge Investments), което придоби БТК през лятото на 2007 г. По информация на в. "24 часа" на срещата е била обсъждана евентуална бъдеща продажба на БТК и изкупуване на задълженията на телекома.

"Кремиковци" ще се използва и за музей
в. Дневник

В район "Кремиковци" ще бъдат пренесени и експонирани части от зидове на сграда от XVII-XVIII век. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Причината била, че там има достатъчно място. Старите зидове са открити при разкопаването на бул. "Мария Луиза" заради метрото.

Идеята за развитието на район "Кремиковци" е той да стане смесена многофункционална зона - с жилищни, офис и производствени сгради, напомни Диков. Все още се очаква да приключи процедурата по ликвидация на комбината, но според главния архитект след това ще се явят достатъчно кандидати за активите на компанията.

Приморско спря да обслужва "бедните" роднини на магистрати
в. Сега

Кметът на община Приморско Лиляна Димова нареди да не се извършват административни процедури и услуги на роднините на магистрати, за които стана ясно, че са получили общински терени като крайно нуждаещи се.

Забраната засяга Елка Икономова, Ваня Генкова, Тодор Цветанов, Деница Урумова, Петър Попов, Анна Пенгезова. По този начин нито един от тях няма да може да прехвърли правото си на друго лице и да "прикрие" връзката си с даден парцел, уточниха от пресцентъра на общината.

Ровят за бедни съдии и в Банско
в. Стандарт

Проверки за имоти на "бедни" магистрати започват и в планинските курорти. Това обяви вчера по Нова тв шефът на ВАС Константин Пенчев. Така екипите ще дебнат за палати и вили на представители на Темида по Банско, Боровец и Пампорово.

По думите на Пенчев казусът с магистрати, получили право на строеж върху апетитни парцели в Приморско, не е изолиран. "Има много апетитни кътчета в България и ще има проверки за имотите на магистратите и на морето, и на планината", категоричен бе Пенчев.

И министри започнаха да натискат енергийните цени
в. Сега

"Държавата ще направи всичко възможно да не се увеличават цените на газа, парното и тока от 1 юли", обяви социалният министър Тотю Младенов по Нова тв. Той изтъкна, че е разговарял по темата с вицепремиера Симеон Дянков, но не спомена какво е отношението на финансовия министър към желанието да се задържи поскъпването.

"По-добре понякога държавата да компенсира недостига в "Булгаргаз" например, отколкото след това да компенсира доходите. Много по-скъпо ще й излезе", допълни Младенов, като изтъкна, че ако се стигне дотам, той ще е първият, който ще поиска компенсиране.

15% от фирмите ще бъдат служебно ликвидирани
в. Новинар

Около 15% от българските фирми ще бъдат служебно ликвидирани след 1 януари 2011 г., каза пред Медияпул председателят на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова. Към процедурата се пристъпва, ако до края на 2010 фирмите не се пререгистрират от съдилищата в Търговския регистър. Към момента около 900 000 фирми не са започнали пререгистрацията си. Според Фидосова държавата ще плати около 50-60 млн. лв. за ликвидацията на фирмите и сумата ще трябва да се предвиди в бюджет 2011.

От ГЕРБ обмислят да бъде даден двумесечен срок след 1 януари 2011 г. на подлежащите на служебна ликвидация фирми да се издължат на кредиторите си. Управляващите предвиждат облекчаване на процедурата при ликвидирането на т.нар. кухи фирми, като фактическата ликвидация се установява с едно стандартно удостоверение.

Отпушиха парите за селата
в. Стандарт

Парите за селата и фермерите отново тръгват. От 14 юни стартира прием на заявления по 8 мерки от Програмата за развитие на селските райони. Те са за модернизиране на земеделските стопанства, за специфични дейности в горите, подпомагане на полупазарни стопанства, залесяване на неземеделски земи, развитие на микропредприятия и разнообразяване на дейностите на село. Няма да се приемат заявления за създаване на стопанства на млади фермери и за покупка на земеделска техника. От септември ще бъде открит приемът на проекти по още четири мерки - за професионално обучение, туризъм, основни услуги за населението в селските райони и обновяване и развитие на населените места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още