IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 юни

08:13 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 юни

НАП ще продава колите на шофьори с големи неплатени глоби към КАТ

в. Дневник

Националната агенция за приходите (НАП) ще продава колите на шофьори, които са натрупали големи суми от неизплатени глоби към КАТ, съобщиха от агенцията.

НАП дава пример с шофьор, който дължи над 3000 лв. от общо 79 акта. Шофьорската му книжка е отнета от КАТ, но глобите са останали неплатени. Агенцията му дава едноседмичен срок да плати или да представи обезпечение. Ако не направи това, инспекторите на приходното ведомство могат да продадат на търг колата му.

Общо петима българи имат неплатени глоби към КАТ на стойност над 1000 лв. и могат да останат без колите си.

Отпадат квотите за фирми, издаващи ваучери за храна

в. Дневник

Kвотите за фирми, които издават ваучери за храна, ще отпаднат, съобщи в петък пред парламента финансовият министър Симеон Дянков. Той обясни, че министерството работи над нова наредба, която ще либерализира пазара така, че конкуренцията да определя дела на всеки оператор, а в крайна сметка от това ползите ще са за потребителите.

В момента ваучерите за храна служат като решение за разплащания, тъй като може да се използват за плащания в супермаркети, ресторанти и заведения за бързо хранене. Някои работодатели дори ги включват и във възнаграждението на свои служители, тъй като първите 60 лв., платени на всеки работник под формата на ваучери за храна, не се облагат с данък върху доходите на физически лица.

Половината инвалидни пенсии са незаконни

в. Новинар

50 процента от пенсиите за инвалидност се изплащали неправомерно. Това заяви в предаването по Нова телевизия „На четири очи” социалният министър Тотю Младенов. По негови думи вина за това имали и териториалните експертни лекарски комисии, както и хората, които получават неправомерно такива пенсии. Една от основните цели на предстоящата реформа в системата е именно затягането на контрола върху този род плащания, каза министърът. Водеща роля в тази връзка ще имат комисиите на НОИ.

Кризата блокира имотния и фирмения регистър

в. Сега

Заради икономическата криза Агенцията по вписванията, която отговаря за 4 важни национални регистъра (търговски, имотен, БУЛСТАТ и за брачните договори), е пред блокаж. Двете най-доходоносни пера на агенцията - таксите от търговския и имотния регистър, сериозно са намалели. Докато през 2008 г. агенцията е отчела 78 млн. лева постъпления, през миналата година приходите са паднали на 60 милиона, а за петте месеца на тази година са събрани едва 20 млн. лева.

Единият проблем е, че кризата удари сделките с имоти, а и все по-малко хора регистрират фирми. Вторият проблем обаче идва от държавата - въпреки че по Закон приходите от такси трябва да се насочват обратно за поддръжка и развитие на самите регистри, голямата част от парите изобщо не стигат до агенцията, а нейният бюджет с всяка година се намалява.

Отново дават пари за млади фермери

в. Стандарт

Днес се отварят някои от затворените мерки по ОП "Развитие на селските райони". Една от тях е за млади фермери, каза по БНР министърът на земеделието Мирослав Найденов. По тази програма се очаква най-голямо усвояване на европарите, по нея вече постигнахме над 15% усвояемост, допълни той. По мярката за подпомагане на полупазарни стопанства има подадени проекти за около 10 млн., каза още министърът.

Плаж се предлага за 1700 лв. на година

в. Сега

Липсата на интерес към търговете за отдаване на плажове под наем свали цените до рекордни нива. Плажът "Варвара" в Царево например вече се предлага срещу 1745 лв. наем за целия сезон, става ясно от сайта на МРРБ. Наемите на този и други плажове паднаха с 30%, след като на търговете, обявени през април, не се стигна до избор на стопанин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още