IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амадеу Алтафаж: Актуализацията на Бюджет 2010 поставя редица въпроси

Може да се каже, че България има по-добри фискални позиции от повечето страни от Европейския съюз, казва говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси

11:27 | 12.06.10 г. 5
Амадеу Алтафаж: Актуализацията на Бюджет 2010 поставя редица въпроси

Актуализацията на Бюджет 2010 поставя редица въпроси, казва в интервю за БНР говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен - Амадеу Алтафаж. 

„Първо, страните-членки трябва да информират навреме, когато има ревизия на бюджетната прогноза, и дори още по-бързо, ако тя е значима. Това е предвидено в европейския договор, а ние не получихме информация за промените през 2009 година навреме, когато очаквахме”, посочва Алтафаж.

Като втори проблем той посочва сериозната ревизия на Бюджет 2010. „Тук става дума за значителни промени. Както знаете, от първоначално заложен дефицит от 1.9 се стига до стойности от 3.8%. Това е двойно увеличение. От балансиран бюджет се отива към бюджет със свръхдефицит”, коментира говорителят.

Той посочва, че стойностите сами по себе си не са огромни. „Дори може да се каже, че България има по-добри фискални позиции от повечето страни от Европейския съюз”, допълва Алтафаж.

По думите му самата актуализация обаче е тази, която поставя въпроси и именно тях искат да изяснят.

„Разбира се, в момента не обвиняваме България в нищо, но мисля, че в неин интерес е да има яснота около числата, така че очакваме резултатите от вътрешните одити, които се правят в страната, и които ще вземем предвид, преди да изпратим мисията на „Евростат””, казва Алтафаж.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Robert Lucas
преди 14 години
Оли(Гоф)Рен явно се е изнервил покрай Гърция и му се иска да покаже мускули. Но не смее на всеки. Какъв по-удобен обект от България... Ще ни смачка малко фасона и всички ще разберат колко е строг и отговорен. На лапачите Гърци и компания - морков, на България - тояга. Браво.А Дянков е пич. Жив късмет за обрулената ни държава. И който не разбира какво работи Дянков, първо да чете и после да коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Борис
преди 14 години
"Как да вярва човек на нашето правителство, когато удушава де що може, само и само да "балансира бюджета", "Е точно защото си осъзнаха тази грешка сега актуализират бюджета.Защо тогава пищите пак?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
варантчо
преди 14 години
Ако не беше Дянков, дефицита вече щеше да е 10%. Бойко е за бой, много харчи това момче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 14 години
Как да вярва човек на нашето правителство, когато удушава де що може, само и само да "балансира бюджета", но, перспективи за възраждане има само като заклинания? Перспективите при Дянков са негативни - ако ББ го снеме, накрая, какво, сам ли ще "финансира", "работи" и каквото там от .во лице ед.число?Този човек тотално се е объркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Alee
преди 14 години
"...Това е двойно увеличение. От балансиран бюджет се отива към бюджет със свръхдефицит - така е при дефицита на експертиза в правителството и при липсата на воля в министър председателя за реформи. Тепърва ще играем хорото "стъпка напред, две назад".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още