IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крачка напред към Шенген

Скоро ще прилагаме разпоредбите във връзка с Шенгенската информационна система, но с някои ограничения. Предстоят и допълнителни оценки

16:04 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Крачка напред към Шенген

На днешното заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент (ЕП) евродепутатите, членове на комисията, гласуваха с пълно мнозинство (36 гласа „за“, един против и трима въздържали се) проект на решение относно прилагането на разпоредбите във връзка с Шенгенската информационна система (ШИС) в България и в Румъния.

Решението има за цел да определи дата, от която ще се прилагат разпоредбите относно Шенгенската информационна система.

След това на България и Румъния ще бъдат предоставени реални данни от ШИС и те ще бъдат в състояние да въвеждат и да използват данни от ШИС, при определени ограничения, съобщиха от ЕП.

Това е първата важна стъпка към отмяна на проверките по вътрешните граници на ЕС двете страни.

Премахването на границите ще бъде обект на отделно решение на Съвета на по-късен етап, след провеждането на допълнителни оценки.

 
По отношение на България експертната комисия в Брюксел оценява положително напредъка ни относно изискванията за Шенгенското пространство, но имат и допълнителни препоръки.

Те са най-вече „относно използването на лични данни в полицейския сектор и необходимостта от съставяне на доклади относно упражняването на правата на заинтересованите лица и относно дейността на комисията за защита на личните данни (КЗЛД)“. 

В края на ноември на България и Румъния ще бъде поставена нова оценка за това как се справя с препоръките. За нашата страна това ще се случи в периода 22-26 ноември, а за северната ни съседка – между 29 и 30 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още