IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежката безработица у нас е по-висока от средното ниво за Европа

Статистиката в ЕС сочи, че средно след три временни назначения се намира постоянна работа

13:56 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Младежката безработица у нас е по-висока от средното ниво за Европа

В момента на пазара на труда в България предизвиква известни притеснения младежката безработица (хора до 25 години), която е 25%, докато средното ниво за Европейския съюз е 20%, каза пред журналисти изпълнителният директор на компанията за подбор на персонал Adecco България Стефано Лонго. 

В същото време в Испания младежката безработица е 40%, а в Холандия (където сега безработицата като цяло е най-ниска в ЕС – 4,1%) този показател е 8%.

От друга страна по последни данни като цяло безработицата в България е приблизително колкото средното за ЕС ниво, което е 10,1%.

За намаляване на безработицата в България, особено младежката, ще помогне временната заетост, смятат от компанията. В Холандия например временната заетост е с най-висок дял в общата заетост в страните от ЕС – 5%.

Освен това статистиката в ЕС сочи, че средно след три временни назначения, даден човек си намира постоянна работа.

В момента в базата данни на Adecco за България има подадени документи за кандидатстване за работа на около 23 хил. човека. Като цяло около 70% от дейността на компанията в България е свързани с човешки ресурси в ИТ сектора, но тя се занимава също така и с подбор и обучение на кадри в областта на технически специалности, на финанси, на маркетинг и продажби и др., поясни Стефано Лонго.

В отговор на въпроси на Investor.bg той изказа мнение, че в следващите месеци потенциал за развитие и набиране на персонал у нас имат главно секторите ИТ, услуги, туризъм, фармация. Що се отнася за нивото на безработицата в ЕС и България, по думите му, „пазарът на труда сега е подобен на капиталовия и прогнози не могат да се дават“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още