IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Повишението в цената на газа ще бъде поне с 20%

Цената на парното няма да достигне нивата от януари 2009 г. въпреки поскъпването на газа

17:08 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР: Повишението в цената на газа ще бъде поне с 20%

Повишението на цената на природния газ от 1 юли ще бъде с поне 20%, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев днес пред депутатите от парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм. Той беше поканен от депутатите да представи мотивите на комисията за вдигането от 1 юли на цените на газа, електроенергията и парното.

Семерджиев посочи, че официалното предложение на Булгаргаз за цените на газа за третото тримесечие ще бъде подадено в комисията утре, както каза преди два дни изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов.

В тази връзка сега Семерджиев уточни, че всъщност от ръководството на Булгаргаз са имали предвид, че ще поискат минимално увеличение на цената на газа от 1 юли с 28% а не с 23% - както каза пред журналисти Гогов. Шефът на Булгаргаз имал предвид увеличение с 23% спрямо определената за настоящото тримесечие цена от ДКЕВР, а не действителната цена на газа, която се получи след намалението от страна на Министерски съвет на определената от ДКЕВР цена.

Според Семерджиев в крайна сметка, имайки предвид растящия курс на долара и цените на газа, по които Булгаргаз купува от Газпром, а също е факта, че на българската газова компания „не са останали никакви резрви“, то повишението в цената на газа ще бъде с поне 20%.

Цената на парното в страната средно ще бъде повишена с около 15%, но няма да достигне нивата си от януари 2009 г., посочи още шефът на ДКЕВР. Той даде пример, че някои топлофикации в страната, като тази в Бургас, работят ефективно и сега не искат почти никакво вдигане на цената на парното, независимо че и без това цените им са от най-ниските в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още