IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът подкрепя вдигането на трудовия стаж за пенсиониране

Увеличаването на трудовия стаж за пенсиониране получава подкрепата на 82% от фирмите, участвали в проучване на БТПП

14:20 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът подкрепя вдигането на трудовия стаж за пенсиониране

Бизнесът подкрепя вдигането на трудовия стаж за пенсиониране като мярка за стабилизиране на пенсионната система, сочи проучване между фирми на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представено днес от нейния председател Цветан Симеонов.

Той посочи, че на фирмите е било дадено да оценят три варианта за реформиране на пенсионната система, а именно - увеличаване на трудовия стаж за пенсиониране, увеличаване на размера на осигурителните вноски и увеличаване на данъците, за да има повече приходи в бюджета, който да финансира пенсионната система.

Първият вариант е получил подкрепата на 82% от запитаните фирми, вторият – на 12%, а третият – на 6%.

Симеонов поясни, че към момента предпочитан от бизнеса е предложеният вариант от Министерството на труда и социалната политика за вдигане на трудовия стаж с 3 години, така че той да стане 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Симеонов допълни, че би било добре държавата да насърчава доброволното пенсионно осигуряване, като например увеличи необлагаемия доход, който се дава за такова осигуряване, над 10%.

Относно предложението на синдикатите за вдигане на минималната работна заплата от 240 лв. на 270 лв. Симеонов коментира, че според палатата това не е необходимо, тъй като производителността на труда не е нараснала.

Мнението на БТПП за икономическата обстановка в страната е, че държавните разходи са прекалено раздути въпреки обещанията да бъдат намалени. Беше даден пример, че за първите 4 месеца на годината разходите на държавата са по-големи, отколкото за същия период на миналата година въпреки кризата.

Симеонов припомни, че ГЕРБ са обещали преразпределението на публичните разходи да бъде 35% от БВП, а те вече надминават 41%, при положение че предишните няколко години са били 38-39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още