IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните дружества ще предават тримесечни отчети

На всеки три месеца държавните компании ще се отчитат пред финансовото министерство, което ще публикува отчетите на сайта си

12:16 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Държавните дружества ще предават тримесечни отчети

На всеки три месеца Министерството на финансите ще публикува счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите на дружествата с преобладаващо държавно участие в капитала, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Задължението произтича от одобрена днес от правителството промяна в постановлението за наблюдение и контрол върху финансовото състояние на държавните предприятия. То е и една от мерките за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната политика, около които се обединиха социалните партньори.

Наблюдението и контролът ще обхващат държавните предприятия по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон, търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и държавните лечебни заведения.

Въвежда се изискването подлежащите на наблюдение стопански субекти да предоставят информацията на съответните министри и ръководители на ведомства, съобразно отрасловата им компетентност. Те ще я предават в електронен вид на министъра на финансите за публикуване в интернет страницата на финансовото ведомство в срок до 30-то число на месеца, следващ съответния отчетен период.

По този начин ще се засили контролът и ще се гарантира своевременното предоставяне на подлежащата на публикуване информация, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още