IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продуктите със сухо мляко – „млечни”, с растителни мазнини - не

Сухото мляко в киселите млека може да е до 20%

20:52 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продуктите със сухо мляко – „млечни”, с растителни мазнини - не

Произведени от мляко продукти, но с вложени немлечни съставки като растителни мазнини и соев белтък, не може да използват наименованието „млечни”. Това се казва в заповед на ветеринарномедицинска служба.

60 от общо 241 млекопреработвателни предприятия у нас влагат растителни мазнини в общо 157 продукта. Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като „деликатес”, „продукт” или др. Досега те можеха да ги наричат „млечни”, но не и да ги назовават със защитените според европейското законодателство наименования за „млечни продукти” - сирене, кисело мляко и др.

Продукти с вложено сухо мляко ще могат да носят наименованието „млечни продукти”. В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко – до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%.

Срокът за въвеждане на изискването за промяна на наименованията е 18 юни 2010 г. Регионалните ветеринарномедицински служби вече са издали предписания на млекопреработвателите, които влагат не млечни съставки в продуктите си.

Санкцията при неизпълнение на предписанията според Закона за ветеринарномедицинската дейност е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на част или на цялата дейност на обекта до изпълнение на предписанието.

Произведените и етикетирани преди 18 юни 2010 г. продукти ще може да се реализират до изчерпване на количествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още