IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков иска по-голяма защита на фирмените имена в Търговския регистър

Предлагат се и промени за насърчаване на ползването на електронни документи и електронен подпис

12:31 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков иска по-голяма защита на фирмените имена в Търговския регистър

Да бъдат направени промени в Закона за Търговския регистър, с които по-добре да бъдат защитени търговските марки и фирмените наименования, настоява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Пред участниците в кръгла маса, която се провежда в Народното събрание, посветена на подобряването на работата на единния регистър, той очерта рамките на проблемите, свързани с неговото функциониране, и стъпките за тяхното разрешаване.

Дянков посочи, че в момента на стартиране на регистъра, се е получило голямо натрупване на сходни фирмени имена. Добрата регистрация е защита срещу неформалната тъмна икономика, защото, ако няма добър регистър, възможностите за злоупотреби с наименованията са по-големи, бе основният аргумент на вицепремиера.

Дянков посочи също, че трябва да се помисли и за въвеждане на конкретен срок за отстраняване на пропуски при попълване на регистъра. Надявам се до есенната сесия на НС въпросите да са решени, отбеляза финансовият министър пред участниците във форума - представители на Американската търговска камара, БСК, БТПП, КРИБ, депутати.

По думите на Симеон Дянков има възможност да се кандидатства по европейската програма за административен капацитет с двугодишен проект за отпускане на пари за въвеждане на подобрения и на технологичен капацитет в работата на Търговския регистър.

Заместник-председателят на икономическата комисия Стоян Мавродиев смята, че в Закона за Търговския регистър трябва да бъдат дописани допълнителни промени, с които да се насърчава използването на електронни документи, електронен подпис, водещи до по-голяма бързина на регистрацията, защита на интелектуалната собственост. В този смисъл Търговският регистър е стъпка в посока въвеждане на идеята за електронно правителство, подчерта Мавродиев.

С предлаганите изменения се надяваме да оптимизираме държавната администрация, което да доведе до по-качествени и икономични услуги в този сектор, да увеличи отчетността пред обществото, коментира и председателят на правната комисия Искра Фидосова.

От изказването на заместник-правосъдния министър Жанета Петрова стана ясно, че експертна група на министерството работи върху начините да се отстранят проблемите, които могат да се появят при изтичането в края на годината на задължителната пререгистрация на търговците.

Бизнесът очаква още по-засилен диалог с правителството, подчерта изпълнителният директор на Американската търговска камара Валентин Георгиев.

Търговското аташе на САЩ у нас Скот Позъл похвали правителството за въвеждането на единния търговски регистър и го определи като правилна мярка, която осигурява по-голяма прозрачност, от което пък се интересували особено много чуждите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още