IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 373 хил. лв. за ЕВН за злоупотреба с монопол

Електроразпределителното дружество отказва да плаща такса за достъп до електропровод, собственост на бургаска фирма

11:17 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба от 373 хил. лв. за ЕВН за злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба в размер на 373 хил. лв. на „ЕВН България Електроразпределение” АД (ЕВН ЕР) заради злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от комисията.

Производството е образувано по искане на дружеството „Яна” АД, гр. Бургас, което получава електроенергия по кабелен електропровод, изграден през 1986 г. и свързващ предприятието с електрическа подстанция, собственост на „НЕК” ЕАД. Тъй като кабелният електропровод се използва от ЕВН ЕР за пренос на електрическа енергия, ЕВН трябва да заплаща цена за достъп на собственика на електропровода до момента, когато евентуално го изкупи.

Според КЗК нарушението на ЕВН се изразява в обвързване от страна на електроразпределителното дружество на плащането на дължимата от него цена за достъп със стартиране на процедурата по изкупуване на кабелния електропровод.

ЕВН ЕР винаги при повдигнат въпрос от страна на „Яна” АД за плащане на цената за предоставен достъп през кабелния електропровод насочва преговорите към стартиране на процедурата за изкупуване и обвързва началото на плащането на цената за достъп с началото на въпросната процедура по прехвърляне на собствеността върху енергийното съоръжение.

Всеки опит на „Яна” АД да поведе преговорите към сключването на договор за достъп се отклонява от ЕВН в посока, съобразена единствено с интереса на електроразпределителното дружество, посочват от КЗК.

В случая ЕВН се възползва от монополното си положение, тъй като „Яна” АД няма възможност за алтернативно присъединяване към друга електротранспортна мрежа. Експлоатирайки господстващото си положение, ЕВН в максимална степен се опитва да удовлетвори своите претенции – да изкупи кабелния електропровод и да отложи във времето плащането на цената за предоставения достъп, се посочва в становището на КЗК.

Комисията е постановила прекратяване на нарушението. При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността и характера на нарушението, както и оказаното съдействие от страна на ответното дружество.

От ЕВН обявиха, че ще обжалват решението на регулаторния орган.

Това е втора глоба за компанията за тази година, наложена от антимонополния регулатор, след като през март на дружеството беше определена санкция в размер на 256 хил. лв. за налагане на нелоялни търговски условия на клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още