IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз предлага промяна на цените на газа на половин година

Булгаргаз предлага на Газпром да се договори право на реекспорт на известни количества руски газ, тъй като досега България само транзитира синьо гориво

15:28 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз предлага промяна на цените на газа на половин година

"Булгаргаз" ЕАД предлага актуализацията на цените на природния газ, по които купува синьото гориво от дъщерното дружество на Газпром – Газпромекспорт, да става на 6 месеца, а не както досега – на 3 месеца, като новите ценови периоди да са от 1 април и 1 октомври.

Това ще е включено в актуализираните предложения на българската газова компания за новия дългосрочен договор с Газпром, по който се водят преговори от миналата година, съобщи изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов. Той потвърди казаното наскоро, че дори новият договор да не бъде подписан до изтичането на досегашния, т.е. до края на годината, Газпром ще продължи да подава природен газ за България.

Ако Газпром приеме предложението за ценови период от половин година, това ще бъде добре и за българския бизнес и особено за топлофикационните дружества в страната, защото ще могат да си правят по-сигурни разчети на разходите, а на топлофикациите няма да се налага да променят цените на парното по средата на отоплителния сезон, посочи директорът на Булгаргаз.

В актуализираните предложения на Булгаргаз, които ще бъдат изпратени на Газпром в близките дни, ще се предложи и да не се фиксират количествата газ, които Булгаргаз ще закупи за следващите 20 години (каквато се очаква да бъде продължителността на договора), тъй като „такава дългосрочна прогноза е много трудно да се направи“, а да има повече гъвкавост, т.е. средносрочни периоди, за които да се правят заявките.

Булгаргаз предлага още при новите договорни условия да има право на реекспорт на известни количества руски газ, тъй като досега само транзитира синьо гориво за съседните ни страни.

От българска страна се предлагат промени и в санкциониращите клаузи при евентуално неизпълнение на договорните задължения и от двете страни, допълни Димитър Гогов, без да конкретизира какво точно има предвид. В тази връзка той информира, че Булгаргаз не е изкупил цялото заявено количество руски газ за 2009 г., за което е можело да му бъде поискана неустойка в рамер на 27 млн. лв., но след водене на преговори с основния доставчик на газ, това е избегнато. Ако Булгаргаз беше платил неустойката, щеше съответно да си поиска парите от фирмите, които са закупили по-малко от заявените количества синьо гориво, допълни Гогов.

Шефът на Булгаргаз потвърди, че, както е било планирано, миналата седмица са проведени разговори между Булгаргаз и Газпромекспорт на експертно ниво относно новия договор между компаниите, във връзка с които той е „умерен оптимист“. Нов тур от преговорите ще има в началото на юли в София.

За третото тримесечие на годината Булгаргаз ще поиска поскъпване на природния газ с мининум 23%, заяви също днес Гогов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още