IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 юни

08:04 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 юни

Пет фирми влизат през юли в Държавната консолидационна компания
в. Дневник

Първите държавни пакети от компании ще влязат в новосъздадената Държавна консолидационна компания (ДКК) през юли и август, съобщиха от икономическото министерство. Това ще бъдат дялове на "Е.ОН България мрежи", "Е.ОН България продажби", "Лесилхарт", "Мототехника І", както и 100% от "Монтажи".

След продажбата на първите компании на втория етап предстои освобождаване на дружества от т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация. Освен това ще бъде уточнен статутът на министерството на икономиката за дружествата "ЧАД Зографски" и "Галатекс", съобщиха от ведомството. Този процес ще върви успоредно с внасянето на държавните дялове в ДКК и на другите части от електроразпределителните дружества, собственост на ЧЕЗ и ЕВН.

Дянков ще глобява министерства, които не правят реформи
в. Сега

Всяко министерство, което не провежда необходимите реформи, ще бъде глобявано, съобщи финансовият министър Симеон Дянков вчера. Първите набелязани са здравното, социалното, военното и земеделското ведомства. "Моята философия е пари срещу реформи", отсече вицепремиерът. Технически това може да стане, като се одобрят по-ниски лимити за разходите им. "Глобите" ще се задействат от есента.

МО трябва да преструктурира част от договорите си, така че да отпаднат някои плащания по тях. Земеделският министър трябва да представи план за решаване на проблема с тютюнопроизводството. Социалното ведомство до септември трябва да е готово с плана за пенсионна реформа. Очакват се и по-бързи промени в здравеопазването.

Министър Трайков уволни за часове трима висши чиновници
в. Дневник

Само за два дни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков направи три кадрови смени - с постовете си се разделиха зам.-министърът с ресор енергетика Мая Христова, директорът на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков и шефът на държавната фирма "Ел Би Булгарикум" Христо Юнгарев. Официални мотиви за освобождаването на тримата не бяха посочени, извън стандартните "нужда от по-ефективна работа".

Болници пращат на съд пациенти длъжници
в. Сега

Кризата и хроничният недостиг на пари принудиха някои болници да стигнат до крайни мерки. Част от тях завеждат дела срещу неосигурени пациенти, които не са си платили лечението. Към подобно решение прибягват болници, на които се налага да обслужват голям процент хора без здравни осигуровки. Става дума за пациенти, които не са били спешни случаи, тъй като тази помощ се води безплатна и гарантирана от държавата.

Осем дела за връщане на пари за лечение завежда "Пирогов", потвърдиха оттам информация на "Сега" от магистрати. Пациентите не са били осигурени и не са се възползвали от възможността да внесат липсващите им осигуровки, докато лежат в лечебното заведение. Болницата търпи загуби, мотивираха се от "Пирогов".

Израелските туристи бягат от Турция, идват у нас
в. Новинар

Кризата в отношенията между Турция и Израел може да се окаже печеливша за нашия туризъм. Има голяма вероятност израелските туристи да се откажат от лятната си почивка в южната ни съседка и да прекарат ваканцията си у нас. Това стана ясно по време на официалното посещение на министъра на земеделието Мирослав Найденов в Израел по покана на своя колега Шалом Симхон. Там той е бил информиран от представителите на правителството за възможността израелските туристи да изберат страната ни пред Турция.

Влагат 500 млн. в завод за цимент
в. Стандарт

Нова линия за производство на цимент и клинкер изгражда "Девня цимент", съобщи изпълнителният му директор Александър Кар. Строителството трябва да приключи до 2012 г. Първата копка на новата линия беше направена преди 2 години, но заради кризата проектът се забави. Инвестицията е 500 млн. лв. За две години в България има 50% спад на пазара за цимент. За това допринася и нелоялната конкуренция от Турция с вноса си на евтин, но некачествен цимент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още