IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 3,5% годишно може да стигнат бонусите към пенсията при по-висок стаж

3,5% и 3% се прибавят към досегашното предложение от 2,4% годишен бонус. Още няма крайно решение

12:24 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
До 3,5% годишно може да стигнат бонусите към пенсията при по-висок стаж

Бонусите към пенсиите на хората, които са изпълнили условията за трудов стаж и възраст за пенсиониране, но продължават да работят, без да им е отпусната пенсия, е възможно да бъдат и по-големи от вече предложените, коментира министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в Министерски съвет. Обсъжданата до момента идея беше за надбавка от 2,4 на сто за всяка допълнителна година осигурителен стаж.

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (правителство, работодатели, синдикати) обсъжда предложенията за промени в пенсионната система.

Младенов посочи, че се правят разчети за бонуси към пенсиите, освен от 2,4 процента, и от 3 процента и 3,5 на сто.

По думите на министъра най-приемливият в момента за обществото вариант е да се върви към увеличаване на осигурителния стаж - съответно да стане от 34 на 37 години за жените и от 37 на 40 години за мъжете от 1 юли 2011 г., а не към увеличаване на възрастта. Това е и основното засега предложение на правителството.

Обсъжда се и създаването на специален пенсионнен фонд към Националния осигурителен институт (НОИ) за служители на отбраната и МВР, съобщи Младенов. Това е една от мерките е ограничаване на ранното енсиониране в тези две ведомства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още