IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 юни

08:05 | 04.06.10 г.
Преглед на печата за 4 юни

Държавата ще връща на гражданите 120 млн. лв. надвзет акциз за коли
в. Сега

Всеки, който между 2007 и 2009 г. си е внесъл от държава в ЕС мощен автомобил "втора ръка", ще може да поиска държавата да му възстанови част от платения акциз. Съдът в Люксембург постанови, че България е нарушила Договора за функциониране на ЕС, като е събирала по-висок акциз за стари коли, отколкото за нови, и определи това като дискриминация в облагането.

По изчисления на правителството засегнатите са 17 800 граждани, а сумата, която трябва да им бъде възстановена - 120 млн. лв.

Решението е по повод запитване на Върховния административен съд, сезиран от пловдивската митница по дело на Петър Калинчев. През 2007 г. гражданинът си внесъл от Франция 9-годишно BMW 530D с навъртени 160 000 км и e бил заставен да плати 4900 лв. акциз. За нова кола от същата марка акцизът бил 2500 лв. Законът обаче е в противоречие с два члена на Договора от Лисабон, които не позволяват различно облагане при овехтяване на стоките. Държавата е била длъжна да промени вътрешното си законодателство при влизането си в ЕС, но не го e сторила и така три години ощетявала любителите на по-мощни коли, за които се отнасял завишеният акциз. Дискриминационната норма бе отменена от 1 януари 2010 г., след като казусът стигна до съда в Люксембург.

Реферите на дузпата
в. Стандарт

Данъчните взеха на мушка мъжете в черно. След фолк певици и играчи дойде ред и на футболните рефери. Следващата седмица започват проверки на 470 съдии, обяви пред "Стандарт" шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Инспекторите ще сравняват доходи и имущество, както и дали са декларирани хонорарите за свирените мачове. 1000 лева прибира главен рефер в "А" група за всеки двубой, а помощниците му по 700. Големият пай е от нарядите в чужбина, където от мач се взема между 1000 и 4000 евро.

Министерство на финансите обмисля глобални облигации за 500 млн. евро
в. Дневник

Министерството на финансите обмисля на емитира облигации на международните пазари за около 500 млн. евро (1 млрд. лв.) Това потвърдиха вчера източници на "Дневник" от финансовото министерство. Целта на операцията е да се покрие част от очертаващия се бюджетен дефицит от 3.2 млрд. лв.

Проектът ще залегне в актуализацията на бюджета, която всеки момент трябва да бъде внесена за гласуване в Народното събрание. Досега намеренията на кабинета бяха да финансира дефицита главно със средства от фискалния резерв.

Вариант за външно финансиране беше заложен и в първоначалния вариант на бюджета, приет в края на миналата година. Самата операция по привличане на дълг ще стане в края на тази година или началото на следващата, като момента ще зависи от условията на пазарите.

Процедурата срещу България заради директивата за наводнения навлиза в решителна фаза
в. Дневник

Европейската директива за оценка и управление на риска при наводнения все още не е въведена в българското законодателство, въпреки че Еврокомисията е предупредила екоминистерството още през януари. По тази причина срещу страната тече наказателна процедура, която днес навлезе в последната си фаза преди дело срещу страната в Европейския съд. Това съобщиха за "Дневник" от екодирекцията на институцията.

Ремонтът на Околовръстното в София продължава с европари
в. Сега

Строителството на южната дъга на столичното Околовръстно може да продължи с пари от еврофондовете, съобщи вчера регионалният министър Росен Плевнелиев по време на първата копка на магазин от веригата за мебели IKEA у нас. Той поясни, че за оставащите 2 км между кварталите "Симеоново" и "Младост" няма бюджетни средства. Оперативна програма "Регионално развитие", по която са предвидени 501 млн. лв. за пътища втори и трети клас, можела да помогне. В момента текат процедури за избор на изпълнители, а заради кризата фирмите предлагали доста ниски цени. Така са били освободени около 20 млн. лв., които могат да се пренасочат към Околовръстното. "Ако получим зелена светлина от ЕК, до месец може да обявим процедурата за избор на изпълнител", заяви Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още