IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старите отпуски - до декември 2011 г., гласуваха депутатите на първо четене

Осигурителният стаж на работниците, за които е въведено непълно работно време, ще се зачита изцяло, също до края на следващата година

16:30 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Старите отпуски - до декември 2011 г., гласуваха депутатите на първо четене

Неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години може да се ползва само до 31 декември 2011 година, приеха депутатите на първо четене. Промяната е част от законопроекта на Министерски съвет за изменения в Кодекса на труда, който беше одобрен в края на април. С тях се регламентира изпълнението на част от антикризисните мерки на правителството.

С още три месеца ще може да се удължи периодът, за който се въвежда непълното работно време при намаляване на обема на работата, предвиждат други приети промени. В действащия сега Кодекс е записано, че в този случай работодателят може да установи за до три месеца в една календарна година непълно работно време.

Осигурителният стаж на работниците, за които е въведено непълно работно време, се зачита изцяло, независимо от продължителността на работното време, приеха още депутатите. Това изменение се предвижда да важи до края на следващата година.

Друга законова промяна с антикризисна цел е удължаването с още 45 календарни дни на срока, в който работодателят - без съгласието на своите работници и в случаи на производствена необходимост, може да им възлага временно друга работа в същото или в друго свое предприятие. Сега този период е 45 дни. Законовата промяна е с временен характер и се предвижда да важи до края на 2011 година.

До 31 декември 2010 г. работодателят ще може да предостави неплатен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие при намаляване обема на работата, гласи друга законова промяна. Периодът, за който работодателят ще има право да предоставя неплатения отпуск, е до 60 работни дни.

От Коалиция за България заявиха, че с посочените мерки на правителството няма да се прекрати кризата. Мая Манолова от левицата отбеляза, цитирана от БТА, че работниците могат да загубят отпуските си и няма да имат парични обезщетения за това, което е нарушение на редица договорености. Тя предвижда и дела в Страсбург, с които ще бъде осъдена държавата за нарушаване на трудовите права, което ще се върне като „бумеранг" за данъкоплатците.

По-рано днес Народното събрание гласува на първо четене и промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи начина на изплащане на болничните на работниците и служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още