IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно влоши бизнес климата през май

В строителството обаче настроението на мениджърите се подобрява, въпреки че предстоят още съкращения

11:30 | 28.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно влоши бизнес климата през май

През май 2010 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0,4 пункта спрямо април поради влошаване на бизнес климата в търговията на дребно с 5,3 пункта, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). В останалите отрасли се регистрира леко подобрение.

В промишлеността бизнес настроенията са малко по-ведри и секторният показател расте с 0,9 пункта спрямо април. Ръстът се дължи на по-положителните очаквания на промишлените мениджъри за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност е леко намалена в сравнение с предходния месец, но очакванията за развитието на дейността през следващите три месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основен фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, като отрицателното й влияние обаче през последните два месеца намалява.

Следващите по сила на въздействие негативни фактори и през май са недостатъчното търсене от страната, от чужбина и финансовите проблеми. През последните месеци се увеличава относителният дял на предприятията, които изпитват проблеми със свития вътрешен пазар, а през май също се увеличава и делът на тези, чиято дейност е затруднена от недостига на финансови средства.

Относно продажните цени очакванията на промишлените предприемачи са в посока на запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в строителството” се покачва с 1,3 пункта спрямо предходния месец поради по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Очакванията за строителната активност също са силно оптимистични.

По отношение на настоящото бизнес състояние и настоящата строителна активност обаче предприятията са все още песимистични. Осигуреността на производството с поръчки се влошава през последния месец. Същевременно продължава да се очаква известно намаление на персонала.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, отново са финансовите проблеми, следвани от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, чието негативно влияние слабо намалява в сравнение с предходния месец.

По отношение на продажните цени анкетата не отчита очаквания за увеличение през следващите три месеца.

В търговията на дребно бизнес климатът през май пада с 5,3 пункта в сравнение с предходния месец. Понижението се дължи на влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и техните по-песимистични очаквания за следващите шест месеца.

През последните три месеца има намаление в продажбите, като същевременно и прогнозите за следващите три месеца са по-песимистични. По-неблагоприятни са и очакванията за поръчките към доставчиците в сравнение с април. По отношение на персонала се очаква слабо намаление през следващите три месеца.

По мнение на търговците на дребно се очаква леко покачване на продажните цени през следващите три месеца.

При услугите показателят се повишава с 0,6 на сто за месеца. Причина са малко по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Настоящото търсене на услуги в сектора леко се е понижило спрямо април, като прогнозите са то да се увеличи през следващите три месеца. По мнение на стопанските ръководители заетите в отрасъла през последните три месеца са намалели, като намеренията са да бъде запазен настоящият персонал през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още