IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Изграждаме пътища и идеята за държавност

Третата цел на правителството до края на мандата е да увеличи родното производство, каза финансовият министър. Според него ръстът на износа е едиственият начин за справяне с кризата

09:30 | 27.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Дянков: Изграждаме пътища и идеята за държавност

Три са основните цели, които правителството трябва да постигне в края на този мандат. Първото нещо е, че през 2013 г. България трябва да има много по-добра пътна инфраструктура. Това заяви на среща късно снощи с представители на местния бизнес в Разград вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По думите му трябва да се инвестира в големи проекти за Северна България, защото в инфраструктурно отношение тя изостава, посочи той.

Втората важна цел, която трябва да се постигне, е борбата с корупцията, с престъпността и „далаверите“ в държавната администрация. Нивото на корупцията, с което сме се сблъскали през последните 10 месеца надвишава с няколко пъти това, което сме очаквали да видим, каза вицепремиерът.

„В края на мандата трябва да се постигне нов тип държавническо управление, защото някак си идеята за държавност в момента като цяло в България не съществува или по-скоро ние трябва да я изграждаме от нулата“, допълни той.

Като трета важна цел, което трябва да постигне сегашното правителство, Дянков посочи увеличаването на българското производство.

За малки държави като България единственият начин да излязат от кризата е да се насочат към износ на продукция и услуги, коментира той.

Според финансовия министър увеличаването на бюджетния дефицит не притеснява инвеститорите.

Дефицитът сам по себе си е добър за икономическото развитие, посочи той. Това, което притеснява инвеститорите, е дали държавата в бъдеще трябва да увеличава данъците си, а ние имаме твърдото решение да не вдигаме данъци, допълни Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още