IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НДСВ: С вдигане на бюджетния дефицит се връщаме във времето на Жан Виденов

Има нагласи сред представители на кредитните агенции за преразглеждане на рейтинга на България, каза бившият финансов министър Милен Велчев

14:56 | 26.05.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
НДСВ: С вдигане на бюджетния дефицит се връщаме във времето на Жан Виденов

България в момента е една от малкото страни в Европейския съюз (ЕС), която увеличава бюджетния си дефицит, коментира днес лидерът на НДСВ Христина Христова.

Тя заяви, цитирана от БТА, че партията е силно обезпокоена от отсъствието на управление на кризата. Христова изрази опасение, че България ще се окаже единствената от страните в ЕС, която фактически е без антикризисна програма.

„Управлението на страната, на кризата и на бюджета е некомпетентно, непрофесионално, но и безотговорно, защото се загуби много време и защото даваме лоши сигнали към партньорите ни от ЕС и към инвеститорите“, смята Христова. Тя определи управлението и като основаващо се на популизъм и лява политика, независимо от официалната заявка, че правителството е дясно.

С предлагания дефицит от 4,8 на сто (според официалното заявление на правителствотос се прeдвижда дефицит от 3,9% от БВП, бел. ред.) се връщаме във времена като при премиера Жан Виденов, е мнението на Владимир Каролев.

Според него досега не е имало правителство, което да залага толкова огромен процент от бюджета под графата „Резерв за непредвидени разходи – 1,23 млрд. лева. Това означава, че правителството на ГЕРБ си дава възможност тези пари да бъдат непрозрачно разпределяни, а някои юристи смятат, че се нарушава и Конституцията, защото според нея Народното събрание определя как да се харчат тези пари, коментираха още от партията.

Бившият финансов министър Милен Велчев посочи, че според него причините за драстичния спад на чуждестранните инвестиции в България от началото на годината са в спадащия фискален резерв и увеличаващия се дефицит.

По информация на Велчев, има и нагласи сред представители на кредитните агенции за преразглеждане на кредитния рейтинг на България и за понижаването му. Нарастват сивият сектор и контрабандата, а намаляващите приходи са ясен знак, че нелоялната конкуренция се толерира, коментира Велчев.

От НДСВ отново настояха България да сключи споразумение с МВФ, с което да се гарантира финансовата стабилност. Според Милен Велчев, такова споразумение ще даде тласък и на реформите, за които това правителство нямало политическа воля.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
s.byanov
преди 14 години
Тези вместо да се извинят за икономическите недомислия които надробиха,в следствие на което е и дефицита и разпада на икономика и държавност,си позволяват да коментират.Да стане бай *** и да им каже:Ашколсунмомчета,минахте ме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 14 години
ей това е да си нагъл, нагъл и още по-нагъл. Просто нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
valvano
преди 14 години
да му се даде мандат и за разваляне на "изгодните"сключени сделки от тяхното управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Ceco
преди 14 години
спешно да се даде мандат на М. Велчев да договори някоя сделка с дълг на България. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още