IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 май

07:55 | 26.05.10 г.
Преглед на печата за 26 май

Банките се конкурират да кредитират износа
в. Дневник

В опитите си да намерят перспективни проекти за кредитиране банките се конкурират да отпускат заеми на компании от експортния сектор, като едновременно с това намаляват лихвите за тях.

Това става ясно от изказвания на банкери. Кредитните институции се състезават основно за финансиране на фирми с експортна дейност, тъй като те се представят най-добре на общия фон на икономическия застой. Това са компании основно от производствения сектор.

В същото време малкият брой на дружествата, които изнасят продукция си, принуждава банките да намаляват лихвите, при това не с малко по думите на банкери.

Плевнелиев ще решава казуса с незаконната Златна перла
в. Дневник

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) трябва да представи становище на регионалния министър Росен Плевнелиев как ще процедира с незаконното вилно селище Златна перла.

Това съобщиха от министерството на регионалното развитие, след като се провали опитът на прокуратурата да задължи по съдебен път началника на ДНСК Иван Симидчиев да образува производство за констатиране на незаконни строежи и да издаде актове за премахването на вилните селища Златната перла 1 и 2 в природен парк Странджа.

Апетитът на строителите към Тракия намаля
в. Сега

Ентусиазмът на строителния бранш да се бори за парче от Тракия вече се охлажда. До вчера само 36 компании са купили тръжни документи за процедурата за изграждане на отсечката от Ямбол до Карнобат, която приключва утре. Половината от желаещите са чуждестранни компании. Сред тях има фирми от Гърция, Хърватска, Турция, Германия, Италия и Азербайджан.

Търговете за предишните две отсечки протичаха при значително по-голям интерес. За участъка между Стара Загора и Нова Загора 66 компании закупиха документи, макар че реално само 8 се включиха в надпреварата. Към търга за отсечката между Нова Загора и Ямбол проявиха интерес 47 компании, а 11 подадоха документи.

МВР иска по 50 разпечатки от телефонни разговори на ден
в. Сега

По около 50 искания за достъп до трафични данни - телефонните разпечатки и интернет трафика, внася МВР дневно. Това показват данните на Софийския районен съд, който е най-големият в страната, даващ разрешения от 10 май, когато влязоха в сила промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Преди това исканията се правеха на окръжно ниво.

За първите две седмици от действието на ЗЕС - 10 - 21 май в СРС са постъпили 307 искания. По 61 от тях е постановен отказ, т.е. за една пета от исканията. Останалите са разрешени. Специалният регистър за разрешенията и отказите не е публичен. За сравнение - 5449 разрешения за телефонни разпечатки е дал Софийският градски съд за втората половина на 2009 г. Преди това за трафичните данни не се изискваше съдебна санкция.

Екоминистърът е скептичен за мръсните ТЕЦ
в. Сега

Мираж ще се окажат опитите на държавата да запази за по-дълго петте ТЕЦ-а, които още не са покрили екоизискванията на ЕС. Това се разбра вчера от изказване на ресорния министър Нона Караджова. Става въпрос за ТЕЦ Бобов дол, Брикел ЕАД, Марица 3 ЕАД, ТЕЦ Република и ТЕЦ Сливен - и петте свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Трудно би могло да се постигне ново удължаване на сроковете за тези ТЕЦ. Точно в районите, в които работят, имаме повишение на нивата на серния окис, заради което имахме стартирала наказателна процедура, аргументира се Караджова.

Вдигат до 100 хил. границата за ДДС
в. Стандарт

Прагът за задължителна регистрациа по ДДС може да бъде удвоен от сегашните 50 000 лв. на 100 000 лв. оборот за година. Промяната се предлага от експерти от Националната агенция за приходи, от МВФ и Световната банка, научи Стандарт. Целта е данъкът да се плаща само от значимите за икономиката фирми, каквато е практиката в целия свят. В момента 220 хил. компании са регистрирани по ДДС. Ако броят им бъде намален, проверките на данъчните ще стават по-лесно, което ще позволи по-бързо връщане на ДДС. Дори с по-висок праг за задължителна регистрация по ДДС, малките фирми няма да загубят нищо, тъй като, както и в момента, всеки ще може доброволно да се регистрира и да плаща налога, без значение какъв е оборотът му. Но малките фирми, които искат да спестят пари от водене на счетоводство, ще могат да се откажат от ДДС-то.

Общината търси фирма, която да превърне Суходол в парк
в. Новинар

Столичната община обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да рекултивира 128 декара от сметището в Суходол в следващите четири години. Това предвижда проектът за превръщането на софийското сметище в парк. Новата обществената поръчка засяга тази част от депото, в която в края на миналата година се изхвърляха по 1000 тона отпадъци на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още