IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече и тръжните манипулации при обществени поръчки ще се наказват от КЗК

Нарушителите могат да бъдат наказани със санкции в размер до 10% от оборотите им, реализирани през предходната финансова година

12:06 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вече и тръжните манипулации при обществени поръчки ще се наказват от КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие Насоки за противодействие срещу тръжни манипулации в процедури за възлагане на обществени поръчки, съобщиха от комисията.

Насоките са ориентирани най-вече към възложителите на обществени поръчки, тъй като те имат ключовата роля в процеса на избор на най-изгодните за държавата ценови и качествени предложения в тръжните процедури. Обаче правилата са насочени също така и към повишаване на информираността на всички лица, заети в процеса на възлагане на обществени поръчки, вкл. на гражданите, стопански субекти и държавни органи, поясняват от КЗК.

Разграничавайки възможните ограничения на конкуренцията при възлагане на обществени поръчки на две групи: публични и частни, в Насоките си КЗК определя, че тръжните манипулации представляват частни ограничения на конкуренцията и са налице винаги когато предприятията, от които се очаква да се конкурират за спечелване на определена поръчка, се уговарят за предлагане на по-високи цени или по-ниско качество на стоките или услугите или разпределят помежду си поръчките, като по този начин предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията при възлагането им.

Съгласно новият Закон за защита на конкуренцията (ЗЗК), тръжните манипулации на обществени поръчки вече са уредени като една от възможните форми на картел между предприятия, нарушение по чл. 15 от ЗЗК и/или чл. 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

Участващите в нарушението предприятия могат да бъдат наказани от КЗК с имуществени санкции в размер до 10 % от оборотите им, реализирани през предходната финансова година.

Според КЗК противодействието срещу тръжните манипулации като форми на забранено поведение на предприятията следва да започне да се провежда от самите възложители на обществените поръчки.

За да намалят риска от тръжни манипулации, възложителите на обществени поръчки е необходимо да откриват и организират процедурите по начин, който максимално да затруднява координацията и съглашението между участниците, смята КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още