IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 май

08:41 | 24.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 май

Симеон Дянков: Дупката в бюджета ще е по-малко от 2 млрд. лева
в. Дневник

По-малко от 2 млрд. лева ще е дупката в бюджета в края на годината. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по Нова телевизия. Той обясни, че е дошъл да извади България от кризата. Знам какво искам да направя, знам как и го направя, категоричен беше той. На въпрос защо правителството взима пари от фискалния резерв той отговори, че резервът е именно за това - във времена на криза да се вземат оттам пари, вместо да се вземат заеми. Министърът подчерта, че България няма да взема заем от МВФ.

Дянков обясни, че акцизът за цигарите се вдига тази година рязко и така няма да се наложи да бъде вдиган поетапно. Финансовият министър каза, че акцизът така или иначе трябва да е 25% до 2012 г. С директното вдигане обаче се запазва инфлацията.

Търговците се свързват с данъчните от октомври 2011 г.
в. Сега

Всички фирми у нас ще трябва да свържат касовите си апарати с данъчните в близките 2 г., става ясно от проектонаредба на финансовото министерство. Идеята е Националната агенция за приходите (НАП) и митниците най-сетне да имат възможност да следят оборотите на търговците и да увеличат приходите в хазната. След наредбата за измервателните уреди за горива, цигари и алкохол това е вторият сериозен опит на екипа на финансовия министър Симеон Дянков да стегне контрола.

Всички фирми, които са длъжни да работят с фискални устройства, ще трябва или да ги сменят с нови, които имат възможност за дистанционна връзка, или да купят и монтират GPRS модул към ползвания апарат.

Дават 22 млн. за нови самолети
в. Стандарт

22 млн. лева от допълнителните пари, които армията ще получи с актуализацията на бюджета, ще бъдат за българските ВВС. Това съобщи военният министър Аню Ангелов при откриването на осмото издание на авиофестивала "Небе за всички" край Долна Митрополия.
Според Ангелов тези пари ще отидат за покриването на поети задължения по договори за оборудване на Военновъздушните ни сили. Ангелов увери, че държавата ще продължи да отделя необходимите средства за армията и в частност за авиацията.

Купуват мозъците ни от гимназията
в. Стандарт

Най-талантливите българчета стават стипендианти на престижни чужди университети още от гимназията. Нито един от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика и физика няма да остане да учи у нас, каза за "Стандарт" Петя Тодорова, преподавател в столичната математическа гимназия. Четирима от тазгодишните абитуриенти на СМГ поемат към "Оксфорд", други заминават за "Станфорд" и "Принстън". Веднага след дипломирането си младите ни мозъци получават оферти за кариера в световни корпорации, каквито у нас няма кой да им предложи. "На олимпиадите нашите ученици бият американци, руснаци и китайци, а после заминават да работят за тях", със съжаление признават учителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още