IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple стана жертва на собствения си успех

IT концернът показва солиден ръст и завидно здраве, но за първи път от години не оправда прекомерните очаквания на анализаторите

11:02 | 19.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	Apple ще обръща все по-голямо внимание на бизнеса си в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple ще обръща все по-голямо внимание на бизнеса си в Китай. Снимка: Ройтерс

В останалите сфери Apple отчита смесени резултати. Силен растеж на продажбите има при компютрите (+27%) и таблетите iPad (11,2 млн. броя, или ръст от 166%), докато продажбите на музикалното устройство iPod са се свили с 27%.

Приходите от магазините на Apple намаляват, което е следствие на отказалите се купувачи на iPhone. Нетната печалба е била в размер на 6,62 млрд. долара, с почти 54% по-висока от същия период на миналата година, а приходите са скочили от 20,34 на 28,27 млрд. долара (+39%).

Катастрофалните наводнения в Тайланд биха могли да доведат до затруднения при снабдяването с части за компютрите Mac, смята Кук. Но все още няма  сигнали за това, а според него продукцията на iPhone и iPad не е застрашена.

Особено силен ръст калифорнийският концерн отчита в азиатско-тихоокеанския регион, където продажбите на Mac са скочили с 61%, а тези на iPhone – с почти 100%.

Най-голямо внимание обаче компанията ще отдели на Китай. Apple възнамерява да инвестира доста средства там и да открива нови магазини. „Тук възможностите са неограничени“, заявява Кук. По отношение на приходите Китай вече е станал втората по важност държава за компанията. „Никога досега не съм виждал друга страна, в която толкова много хора изведнъж се изкачиха до средната класа“.

С данните за тримесечието Apple представи и цифрите за цялата финансова година. Приходите за първи път са трицифрено число в милиарди - 108 млрд. долара. Нетната печалба е 26 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още