IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

18% от заетите у нас са трудови мигранти

Половин милион българи пътуват до работа общо 600 хил. часа на ден

10:31 | 02.04.14 г.
18% от заетите у нас са трудови мигранти

Близо половин милион българи са трудови мигранти в собствената си държава - или 18% от заетите. По данни на синдикатите те вече надхвърлят 400 хиляди души.

Колко точно обаче са пътуващите работници - остава неясна величина. Според Агенцията по заетостта трудовите мигранти по програмата „По-близо до работа" към днешна дата са 5 812. Драстичното разминаване - 400 хиляди се дължи на факта, че не всички си намират работа през бюрата по труда, съобщава bTV.

Трудовата миграция в България обаче е повсеместна. Най-интензивно е движението в централните и южните райони - Пловдив, Ловеч, Хасково. В Пазарджик, например, над 450 души всеки ден пътуват до града, за да работят. Те идват от 59 населени места. Подобно е положението и в Пловдив, Стара Загора и Казанлък.

На едва 16 хиляди души им се поемат пътните разходи по различни схеми и програми.

„Сутрин всички влакове са пълни с хора, които работят в София. Там изкарват прехраната си, защото по стечение на обстоятелствата там навсякъде можеш да намериш работа, за разлика от провинцията, където всичко е замряло”, обяснява, специалистът по електроника Поля Димитрова, която пътува всеки ден от Мездра до София.

Синдикатите са направили свое проучване. Над 400 хиляди са работниците, които всеки ден пътуват до друг град или село, за да работят. Най-често с автобус или влак.

Хронично изморени от път, всички трудови мигранти у нас пътуват общо по 600 хиляди часа на ден. Над 30 хиляди души пътуват по час до работа. На други 4 хиляди са им нужни 3 часа, за да се приберат у дома.

„Когато един уморен човек пътува няколко часа, се намалява производителността на труда, така той губи повече, отколкото дадените пари за транспорт. Но за България това е спасителен пояс в момента - 1/3 от общините са в окаяно състояние по отношение на заетостта”, коментира експертът Божидар Арсов.

„Представители на бизнеса твърдят, че почти няма място в България, където едно по-голямо предприятие - над 300-400 души, да може да наеме работници от същото населено място”, допълва Лъчезар Богданов, икономист от Индъстри Уоч.

Трудовите мигранти са не само мъже, но и все повече жени. Мъжете пътуват по-дълго. Най-много са хората със средно образование. Най-голям е броят на трудовите мигранти в секторите строителство, селското стопанство, преработващата промишленост. Те се търсят и най-много.

По данни от Бюрата по труда в страната в момента се търсят още - химици във Враца, сервитьори в Бургас, шивачи в Благоевград, охранители в Пазарджик, ковачи във Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още