В резултат на направените инвестиции в енергоспестяващи производства пивоварната индустрия в Европа се нарежда в челните места по прилагане на екологични практики. В периода от 2008 до 2010 година пивоварите са изразходвали 3.8% по-малко енергия за производството на литър бира, което води до 7.1% спад в емисиите на въглероден двуокис.
Това се посочва в независимия доклад на холандската консултанска компания КВА Бедрийфсадвизеурс Б.В. и британската Кампден БРИ, които са анализирали ефекта от зелените инвестиции, реализирани от 156 европейски пивоварни, произвеждащи 62% от бирата в Европа.
Пивоварната индустрия зависи изключително от естествените ресурси като водата например, която съставлява 90% от съдържанието й. В резултат на въведените иновационни технологии за производството на 1 литър бира са необходими средно от 2,5 до 6,5 литра вода.
Анализът показва, че за последните 2 години европейските пивовари са успели да намалят употребата на вода в производството с приблизително 4.5% за литър бира. В резултат на това средните стойности, постигнати от европейските производители вече са 4,2 литра. България се приближава до тези стойности, като използва 4,5 литра, което е близо 2 литра под максимума, съобщиха от съюза на пивоварите.
През 2010 европейските пивовари са спестили около 8 милиарда литра вода - количество, необходимо за производствения процес на още 32 средни по размер пивоварни с капацитет 500 хиляди хектолитра годишно, се посочва още в доклада.
Пивоварната индустрия отбелязва сериозни постижения и при пречистването на отпадните води и повторната употреба на остатъчните вещества от производството.
През отчетната година животновъдството е използвало 6 млн. тона отпадни вещества от заводите.
Друга част от вторичните продукти се използва и за производството на биогаз. Отчетените в доклада количества зелена енергия са със 7% повече от 2008 г.