IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на единно управление е основен недостатък на ЕС

Инвеститорите очакват да видят Съединени европейски щати, а всъщност се нагаждат към условията във всяка държава-членка, смята имотен експерт

10:22 | 04.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Липсата на единно управление е основен недостатък на ЕС

Европейският съюз (ЕС) трябва да обърне внимание на недостатъците при управлението, ако иска да излезе по-силен от дълговата криза. Това каза главният изпълнителен директор на CBRE Global Investors за Европа, Близкия изток и Африка Петер Хендриксе, цитиран от онлайн изданието Property EU.

"Инвеститорите извън Европа смятат, че съществуват Съединени европейски щати, подобно на САЩ. Това обаче не е така", посочва експертът в интервю за изданието.

"Нямаме общ език, единен данъчен режим, единна законова система, единна култура, сходно поведение. Това означава, че непрекъснато трябва да се приспособяваме".

Хендриксе е твърд защитник на ЕС, но вярва, че настоящият модел на управление на блока съдържа някои фундаментални недостатъци. "Формирането на ЕС не доведе до добро управление. То не е правилно, базирано е на компромиси и не е цялостно".

По думите му е необходима по-сериозна политическа и икономическа конвергенция, за да може да се управлява финансовата обстановка в Европа.

"Когато единната валута бе въведена, трябваше да предприемем една сериозна стъпка. Идеята бе първо вниманието да бъде фокусирано върху финансите и валутата. Трябва обаче да е тъкмо обратното. В една корпоративна среда това нямаше как да се случи. ЕС трябва първо да работи заедно. На блока му липсва ясно лидерство и управлението на 27 държави е невъзможно", твърди експертът.

Оформянето на един политически съюз би могло да отнеме още 10 или повече години, но ако ЕС не тръгне в тази посока, той би могъл да изложи на риск постиженията от последните 60 години, посочва Хендриксе.

"Едно по-силно политическо и корпоративно управление би създало един по-силен пазар. Повечето държави от ЕС извършват около 90% от бизнеса си на собствена територия, само 10% от БВП е трансграничен, а този дял може да е 20%", посочва още той.

От CBRE Global Investors са разработили няколко различни сценария за инвестиционните си стратегии в случай, че Гърция излезе от еврозоната.

"Евентуално излизане на Гърция би имало отзвук, вероятно по-сериозно що се отнася до задлъжнялостта, отколкото при имотния сектор. Аз обаче не съм сигурен, че ще настъпи тотален хаос", казва Хендриксе.

Ако Гърция излезе от еврозоната, ЕС би имал възможност да стане по-силен в политически план, смята експертът.

"Съюзът би могъл да създаде нови правила за по-голяма икономическа конверегенция и просперитет през идните 25 години", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
.................и най - голямо преимущество! Въпрос на гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Е добре де, в САЩ като има единно управление защо пак има проблеми (и то май по-сериозни) с дълговете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още