IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хората, които оформят една друга България

За четвърта поредна година "Форбс България" отличи 30 млади предприемачи под 30 години, които успешно реализират бизнес идеите си в страната

12:07 | 29.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Forbes България</em></p>

Снимка: Forbes България

"През годините се срещнахме с най-страхотните и вдъхновени млади хора в тази държава“, каза в интервю за Investor.bg Веселин Димитров, ръководител на проекта за Форбс България „30 под 30“, който за четвърта поредна година селектира най-успешните млади предприемачи в България.

Американският проект „30 под 30“ стартира преди пет години, а в България се появява година по-късно с притеснението дали ще бъдат открити достатъчно млади и талантливи новатори у нас. Оказва се, че тях не просто ги има, но и са толкова много, че става все по-трудно да бъдат селектирани само 30 от тях.

„В началото беше голяма дилема дали ще успеем да намерим 30 души. А то се оказа, че има много повече хора. След първата година се чудехме дали ще намерим нови 30 души за втората, а всъщност постоянно идват нови и нови хора“, разказа Димитров, като допълни, че на четвъртото издание на „30 под 30“ въпросът вече е бил дали ще могат да се отсеят най-добрите от всички номинации.

Според него е мит, че бизнес в България не може да се прави, макар да признава, че младите понякога се изправят пред нелеки трудности, за да реализират идеята си.

„Понеже светът е отворен, има страшно много хора, които намират начини да се вдъхновяват. Но спокойно можем да говорим за два вида България. В едната изведнъж идват някакви хора, които искат да те рекетират и ти взимат парчета от бизнеса. От друга страна са всички тези хора, които се занимават с технологии, разбиват пазарите глобално и се оказа, че те просто оформят една друга България“, смята Димитров.

Тази година в категория „Спорт“ са отличени сноубордистът и първият българин, носител на Световната купа в зимни спортове, Радослав Янков, както и най-младият български олимпиец Ангел Кодинов.

„Това е едно момче, което кара кану. Хората си казват: „Какво е това?“, но всъщност, за да си успешен спортист, ти коства страшно много усилие“, казва Димитров.

По думите му не е за подценяване нито един човек, който попада в която и да е от категориите. „Например интересните хора от културата, защото да си предприемчив актьор или певец също не е лесно“.

В класа за 2016 г. в категория „Култура“ попада големият талант на българския театър, която познаваме и от главната й роля във филма “Каръци” - Елена Телбис.

Сред наредените в селекцията социални предприемачи са Ива Цолова, един от двамата младежки делегати на България към ООН, Иван Кънев и Сергей Петров, чийто стартъп Bee Smart Technologies беше избран сред най-добрите в света.

Категория „Бизнес“ е най-многочислена и в нея попадат хора като Георги Стоянов, създал Lucid - приложение, което превръща обикновена снимка в картина на Пикасо, и Петър Добрев, един от съоснователите на Chobolabs - стартираща компания, която набра милионно финансиране в Силициевата долина. 

„Гениалните млади предприемачи в тази държава не са малко. Вярно, България губи страшно много талант заради хора, които отиват в чужбина, но тези, които са тук, правят страхотни неща. Лошото е, че не им се дава много публичност, но има толкова много таланти и страхотни млади хора, че изборът кой ще попадне в 30 под 30 е много тежък“, заяви Димитров.

Той разказа и повече за трудния процес на селектиране на участниците.

„Получаваме номинации по различни канали, включително всички, които са били в „30 под 30“ през годините“, защото те са в среда на млади хора. Те знаят кой е адекватен, кой е пробил, кой през последната година се е развил. Отделно се свързваме с експерти от всички области. За спорт се консултираме с водещи спортни журналисти, за култура с водещи хора от културните среди и впоследствие жури отсява кои ще са тези 30 души“, обясни той.

Според него е невъзможно да откроиш една запомняща се и вдъхновяваща история, защото „всички трябва да бъдат пример за подражание на младите в тази държава“.

„Идеята е цялата тази енергия на младите хора да се обединява, за да се разбиват структурите и статуквото в тази държава. Когато ги съберем на едно място, тогава става по-лесно“, категоричен е Димитров. 

Още по темата вижте в материала на BloombergTV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Популизъм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
Оригиналната и рязко сменящата посоката си мисъл, която личи в интервюто, дори ме оставя леко озадачен, че на господина му се привиждат САМО две Българии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още