IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е парализирана от тридневна стачка

Протестите са заради планираните нови съкращения в държавния сектор, които са условие за получаване на поредния транш от кредиторите

15:16 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Метрото в Атина не работи днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Метрото в Атина не работи днес. Снимка: Ройтерс

В знак на протест срещу планираните съкращения в публичния сектор от днес в Гърция започна тридневна стачка. Освен всички останали и общинските служители преустановяват работата си.

Страната е парализирана заради стачката, свикана от синдикатите преди гласуването в парламента на пакет от проектозакони, предвиждащи съкращения в държавния сектор, предаде Ройтерс.

Заради стачката затворени днес са общините в цяла Гърция. Проблеми има не само в обществения транспорт заради участието на служителите в протестите, като  влаковете няма да се движат, но и с комуналните услуги. Служители на сметопочиващите фирми в големите градове също се включват в протеста и така има опасност общините да останат затрупани с боклук. 

Някои от метростанциите в центъра на гръцката столица остават затворени по време на стачката. Нарушен е и графикът на полетите на самолетите.

За по-късно днес е планиран и протестен митинг на прочутия площад „Синтагма“ пред парламента. В стачката участват също преподаватели от основните  училища, пристанищни работници и служители. Лекари и работещи в държавните болници също са обявили две 24-часови стачки. 

В свое съобщение главната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА, призова за масово участие в протестите, като отправи остри критики срещу правителството и премиера заради поредния пакет от рестрикции.

„В петък сме на работа, в събота ни известяват, че сме уволнени. Имаме семейства, някои от близките ни са без работа, деца, които са студенти, какво е нашето бъдеще? На моята възраст какво мога да работя“, казва Анастасия Вернарду, охранител в училище, цитиран от Ройтерс и Bulgaria on Air.

Очаква се в сряда парламентът в южната ни съседка да гласува пакета от спорни проектозакони, които предвиждат ревизия на държавния сектор и нов данъчен кодекс. 

Пакетът беше одобрен още в края на миналата седмица от парламентарната комисия по икономическите въпроси с гласовете на двете партии от управляващата коалиция - консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК. Вотът ще бъде истинско изпитание за премиера Андонис Самарас, след като малката партия Демократична левица ДИМАР напусна коалиционното правителство миналия месец, намалявайки  мнозинството му в парламента. Двете партии от управляващата коалиция - Нова демокрация и ПАСОК, разполагат със 153 от общо 300 депутати.

Мерките, предложени от премиера Андонис Самарас и поискани от международните кредитори, са задължителното условие за получаване на следващата спасителна инжекция в размер на 6,8 милиарда евро. Миналата седмица безработицата в Гърция достигна рекордни нива от 26,9 %. Между 700 и 1000 работници са уволнявани дневно, съобщава Националната статистическа служба. Централната банка на страната прогнозира, че безработицата ще нарасне до 28 на сто, преди да започне да намалява през 2015.

Международните кредитори на Гърция искат съкращения на работни места в бюджетния сектор преди да бъде отпуснат одобреният миналата седмица от Еврогрупата пореден транш от 6,8 милиарда евро от спасителната финансова помощ за страната на обща стойност 240 млрд. евро.

Работещите в бюджетния сектор в Гърция бяха засегнати от неколкократни намаления на заплатите и орязване на различни бонуси, но бяха пощадени от уволнения до тази година.

Вчера Самарас отново защити планираните бюджетни съкращения. Те били нужни, за да се вкара икономиката отново в подем и за да се получат нови средства от Тройката, заяви той пред вестник Proto Thema. Правителството на Самарас, което е на власт от 13 месеца, обеща да съкрати 15 000 работещи в държавния сектор до края на 2014 г. и да прехвърли други 12 500 на нови длъжности тази година, като повечето от тях ще бъдат отстранени за срок от осем месеца с намалени възнаграждения. 

Всичко за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още