IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сребърният фонд - за старите или за младите?

Представяме ви две идеи за изразходване на средствата във фонда - едната е насочена към пенсионерите, другата - към младите семейства

15:44 | 24.04.12 г. 1
Сребърният фонд - за старите или за младите?

Дискусията за Сребърния фонд продължава да вълнува читателите на Investor.bg. Досега публикуваните мнения може да проследите тук. Ред е на две по-популистки идеи за изразходването му - автори са Деян Йорданов и Стоян Дринов.

Стоян Дринов:

Предлагам с парите от  "Сребърния фонд" да се създаде една социална програма, насочена към младите хора в България. Чрез нея трябва да се извършва отпускане на ипотечни кредити за покупка на първо жилище от млади семейства при следните условия:

- двамата съпрузи да имат платени осигуровки за една година назад
- поне един от съпрузите да е под 35 години
- размер на кредита до 100 000 /сто хиляди/ лева с годишна лихва до 3%
- без никакви такси за разглеждане, отпускане и обслужване на кредита

Според  мен държавата не трябва да инвестира парите в активи, а да създава успешни проекти. Точно затова предлагам тази програма. Ето и моите аргументи:
1. Възможност да се закупи жилище при изгодни условия.

2. Вероятно все по-малко млади хора ще напуснат страната, а това означава повече работещи повече пари за пенсии от вноските на тези хора и не на последно място подобряване на демографската картина в страната /причината за повишаване годините за пенсиониране, ниските пенсии и големия дефицит на НОИ е точно в демографската криза на която никой не обръща внимание от управляващите в последните 20 години/.

3. Раздвижване на пазара на имоти /и без това кризата през 2009 и 2010 година отрезви пазара, а през 2011 и 2012 направо ще го смачка/.

4. С парите на пенсионерите ще се помогне на младите хора, а те от своя страна с вноските за пенсия ще осигурят повече приходи на НОИ.

5. Поемане на много малък риск от страна на държавата относно парите във фонда и постигане на доходност напълно покриваща приемливата инфлация до 2 % в  Европейския съюз - "Клуб на богати хора".

Деян Йорданов:

Всички знаем, че икономиката ни буксува в последните няколко години. Дори преди пукането на балона ние си бяхме най-бедните с най-ниски заплати и пенсии и си мислихме, че сме в пост-комунистическа криза.

Де факто какво стана - пукна се световният балон и сега сме в пост-комуно-капиталистическа криза, в която предишните проблеми сега ни се струват като рай.

Относно Сребърния фонд, който би трябвало да крепи пенсиите на нашите родители, баби и дядовци -ами след огромния минус, докладван миналата година, се вижда, че дори той да бъде налян директно, пак няма да стигне, за да се покрие дефицита.

Какво е моето предложение:

Фондът е прекалено малък, за каквато и да е била сериозна инвестиция. Една възможност е да се елиминира, като се раздаде като еднократни помощи на всички пенсионери и то по равно! Както знаем по голямата част мизерстват и карат на по едно кисело мляко и филия хляб на ядене.

С какво друго би помогнало това? Тези пари ще бъдат изхарчени от пенсионерите в реалната икономика, т.е. ще влязат свежи пари в обръщение. А нашата икономика има нужда от подобна инжекция.

Каква е вашата позиция за Сребърния фонд? Доколко опасно е инвестирането на средства от него в България?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Ок - ще дадем на пенсиите по една бимберица от Сребърният фонд - те ще ги похарчат, било за да купят нещо за внуците си, било да си покрият сметки и борчове - след 5-6 месеца ще ги свършат, колкото и да са пестеливи - и после какво? Това е все едно да рече някой *** "Бе кво ще чакам тая кокошка да почне тепърва да снася яйца - я да я заколя и да я изям..."Стоян Дринов - домът е не е толкова голям ДЕМОГРАФСКИ проблем - трябва да се насърчи раждането на деца - и то от хората, а не от *** - ама не с парите от Сребърният фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още