IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столицата има нов кмет - Йорданка Фандъкова*

Активността на днешните избори в столицата е безпрецендно ниска – едва 21,4 на сто

19:05 | 15.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Йорданка Фандъкова, снимка личен архив
Йорданка Фандъкова, снимка личен архив

На база т.нар. екзит пол към 18 часа социолозите от Сова Харис определят за нов кмет Йорданка Фандъкова. За нея са гласували 66,1 на сто, което означава, че няма да се стигне до балотаж. Основният претендент Георги Кадиев е постигнал резултат от 25,7 на сто, предава Dnes.bg.

Всички останали кандидати са събрали общо 7,6 на сто от гласовете на софиянци.

Днес се проведоха частични местни избори, на които жителите на няколко общини гласуваха за градоначалник. Това са София, Правец, Враца, Разлог и плевенското село Беглеж, както и столичния район Панчарево.

В избирателните списъци за частичните местни избори за кмет на Столичната община са били включени 1 110 258 души, съобщиха по-рано от дирекция ГРАО.

Изборният ден в Столична община приключи в 19,47 часа при избирателна активност от 23,17 на сто. Това означава, че 257 367 души са упражнили правото си на глас.

Основните претенденти за кметския стол в София бяха кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и издигнатият от левицата Георги Кадиев. Двамата упражниха своя глас още в първите часове на изборния ден, като Кадиев обяви, че гласува за промяна, а Фандъкова каза, че пуска своя глас за демократично управление.

Фандъкова, която е родом от Самоков, е на 47 години, зодия Овен. Възпитаничка е на 35-а руска езикова гимназия – София, завършила е СУ "Св. Климент Охридски", специалност руска филология.

Кариерата си започва като учителка в 73. СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" в София, а от 1998 г. е директор на училището.

През 2005 г. е назначена на поста зам.-кмет на Столичната община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости".

На парламентарните избори за 41-во народно събрание е избрана за депутат от партия ГЕРБ в 24. МИР – София.

През същата година става министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.

Един от основните приоритети по отношение на икономическата политика според Йорданка Фандъкова е общината да си върне контрола над Общинска банка.

*Актуално към 20:15 часа

Всичко за кметски избори 2009 може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още