IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Важно е да си върнем контрола над Общинска банка

Транспортът, чистотата и недостигът на места в детските градини са основни проблеми за решаване според кандидата за кмет от ГЕРБ

09:31 | 10.11.09 г.
Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

На 15 ноември предстоят частични местни избори в София. Разговаряме с министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, която е сочена от социолозите за кандидата с най-големи шансове за поста кмет на Столичната община. Тя е кандидат за кмет на столицата, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от СДС, ДСБ и Атака.
Г-жа Фандъкова е родена през 1962 г. в гр. Самоков. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски”, специалност Руска филология. Има квалификации за учител в Институт “А. С. Пушкин”, Москва, бизнес администрация, директор-обучител по Програма на МОН и Френския културен институт, мениджмънт в образованието по Проект на МОН, Гьоте институт и Културконтакт – Австрия, както и в Българско училище за политики. Владее руски и английски.

Професионална си кариера започва през 1985 като учител в 73 СОУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик” – София, където през 1998 е назначена за директор. От 2005 до 2009 г. е заместник-кмет в Столична община по образование, култура, спорт и превенции на зависимости. На изборите на 5 юли е избрана за депутат в 41-то Народно събрание, а от края на юли е министър на образованието, младежта и науката.

- Министър Фандъкова, кои са трите приоритетни задачи, които смятате, че ще може следващите две години да намерят решение, ако Вие станете кмет?

Приоритетните задачи произхождат от най-сериозните проблеми на града и от възможностите за тяхното решаване. Аз бих посочила проблемите с транспорта, чистотата и недостига на места в детските градини. Разбира
се има още много приоритети, които са поставени в нашата програма, но това са задачите, които сме започнали да решаваме през последните две-три години и които имат вече своите резултати.

Изграждането на първи метродиаметър, осигуряването на финансиране на втория, изграждането на довеждащи линии до станциите на метрото, така че да направим метрото достъпно за повече граждани на София. Това е
изключително важно, защото така ще се създадат по-добри условия за хората да използват обществения транспорт. От друга страна, това е увеличаване на дела на електротранспорта, което пък от гледна точка на екологията е изключително важно.

По отношение на чистотата – изграждането на завода за битови отпадъци, което предстои да започне. Имаме вече осигуреното финансиране и 2012 година този завод трябва да заработи с пълния си капацитет. Осигуряването на условия за по-чиста София, нещо, което благодарение на отстраняването на монопола в почистването вече е много възможно. Още повече, че тепърва предстоят новите конкурси, което дава възможност да се заложат условия за машинно почистване, метене и миене, което да подобри услугата, без да се повишават таксите на хората.

Важно е общината да има собствено общинско предприятие. Смятам, че идеята на господин Борисов за неговото създаване е добра и затова моя задача е да я разработя. Това обаче изисква подготовка, организация и финансиране и през следващите месеци трябва да се работи активно в тази посока. Има сфери, в които такова предприятие би могло да стартира работа, когато е готово. Аз акцентирам особено много на почистването на зелените площи, парковете, междублоковите пространства - места, за които все още сме длъжници на софиянци. Необходимо е обаче да се гарантират условията за конкурентна среда.

- Кога смятате, че ще бъдат построени детските градини, които да могат да приютят всички деца, за които няма места в момента?

Смятам, че този процес трябва да продължава и да не свършва, защото София се разраства и тук раждаемостта е по-висока, а и много хора идват към града. В последната година се строят 35 нови сгради за детски градини. През 2009 г. общият брой нови места е 1540. Аз се ангажирам за нови 1700 места през 2010 г. и 2900 през 2011 г. По този начин ще бъде осигурен приемът на около 6000 деца, с което ще преодолеем кризата с недостига на места. Това са реалистичните числа, защото за построяването на една детска градина е необходимо да има терен, да има проект, да има ресурс, така че не бива да очакваме, че с магическа пръчка можем да решим проблема.

- В кризата сме изправени пред опасността да намаляват и приходите. За да бъде преодоляно това какво смятате, че трябва да бъде направено?

Безспорно кризата се отразява на приходите на Столична община, но в не такава значителна степен, както на държавния бюджет, който нашето правителство завари в много тежко състояние. В общината в бюджет 2009 вече бяха предвидени антикризисни мерки. Много е важно да се залагат реални параметри, но при всички случаи за мен най-добрата антикризисна мярка е използването на допълнителни източници за финансиране. Привличането на средства както от европейски, така и от други програми, нещо в което Столична община вече има много сериозни успехи, и използването на кредитния рейтинг на общината за привличането на заеми при по-изгодни условия са поредните стъпки към преодоляване на кризата.

До момента за следващите две-три години имаме осигурени около 600 млн. евро за големи инфраструктурни проекти. Споменах завода за битови отпадъци, изграждането на втория метродиаметър, но също така ние имаме
доста значителни средства, осигурени за изграждане на колектори на канализацията на града – един изключително сериозен проблем. Днес (в петък, б.а.) беше направена първа копка за изграждането на колектор в Горна баня. Това ще осигури канализация в кварталите Горна баня, Овча купел. Вече подписахме договора с МРРБ за 14 млн. лева за изграждане на около 100 детски площадки в шест столични района, както и на подлезите „Бокар” и „Подуяне”. Това видимо ще подобри средата и ще осигури условия за младите семейства, за майките, за децата.

Имаме проекти, които са финансирани по програма ИСПА и са за изграждане на колектори за пречиствателни станции. Благодарение на това, че България си връща доверието на Брюксел, ние ще можем да ги реализираме и
това е много важно за бизнеса. Чрез тези проекти Столична община може да бъде един изключително сериозен и надежден инвеститор и, от една страна, да подпомага бизнеса, а от друга, да се откриват и нови работни места.
Работата и задачата на общината е да подготвя добрите проекти и, разбира се, да ги изпълняваме надеждно, да осигуряваме контрол, за да можем да печелим доверието на Брюксел. За мен това е най-сериозната антикризисна мярка.

- Ще има ли промяна в данъчния режим в столицата?

Лично моето мнение, и аз ще настоявам, ако получа доверието на столичани, за 2010 да не утежняваме бюджетите на семействата както по отношение на данъците, така и по отношение на таксите. Смятам, че с този ресурс, който е осигурен, и с възможностите да защитаваме готови проекти, ние имаме реалния шанс през 2010 година не само да не спираме изпълнението на задачите на града, а даже да го засилим, и да осигуряваме средства за следващите години, без това да натежава на бюджета на гражданите.

- Възможно ли е Столична община да се възползва от високия си рейтинг, за да емитира облигации?

Аз мисля, че на този етап може да изпълняваме нашите задачи и със средствата, които осигуряваме по начина, по който вече споменах, така че не бих искала да говорим за други варианти в краткосрочен план.

- По какъв начин ще осигурите по-доброто управление на общинските дружества?

Това е ключов въпрос, който ние разглеждаме в неговата цялост. В момента правим анализ на търговските дружества. Някои от тях изискват по-добро управление, а други е възможно и да бъдат преструктурирани. Правим анализ за това от кои дружества се нуждае самата община. Има разбира се такива, които са чисто търговски и работят в конкурентна среда. Има и такива, които по-скоро изпълняват социална роля, както е столичният автотранспорт, каквито са болниците. Така че много важно е да разделяме тези два въпроса.

За мен като управленец е най-важно да работим за ефективност и да оценяваме правилно инструментите за постигането на целите. Така че това, което предстои да направим, е да финализираме този анализ и на базата на
него да разработим конкретна стратегия. В предходните години се работеше в посока конкурсно начало и експертност при управление на търговските дружества. Нямаме колебание да направим промяна дори и в ръководства на дружества, които са назначени от този екип и които показват, че не са ефективни.

- Ще се продължи ли с приватизация на част от тези дружества?

Това ще покаже анализът. Възможно е някои от тях да се преструктурират, други частично или изцяло да бъдат приватизирани. Много е важно да стъпим на сериозния професионален анализ от добри експерти. В някои случаи, като например чистотата, общината е хубаво сама да управлява този процес чрез общински предприятия.

- Как се отнасяте към идеята част от капитала на тези дружества да бъде предложен на инвеститорите чрез Българска фондова борса с цел по-прозрачно и ефективно управление?

Без да съм експерт ще кажа, че за мен това е добър вариант, но е необходимо да видим цялостния анализ и всички възможности, защото е важно общината да има интерес и да продава възможно при най-добри условия.

- Трябва ли Топлофикация София да бъде върната на общината, трябва ли да бъде приватизирана?

Предишното правителство направи и невъзможното да изземе управлението на Топлофикация София. Мисля, че не се постигна много в тази година, в която държавата управлява и ефектът не е толкова голям. Разбира се, предстои да се уточнява и това ще направим заедно с правителството, с принципала. При положение, че това ще се окаже по-добрият вариант, трябва да разработим вече сериозна управленска програма, да се заложи на един добър мениджмънт и да се търсят начините за оздравяване на това дружество. Хубавото в случая е, че имаме едно правителство, което е изцяло обърнато към проблемите на града и приема София като свой град и своя столица, а не като нещо извън страната. За мен е важно да има гаранцията, че софиянци, които ползват централно отопление, ще го имат. А вече най-добрите решения се вземат, когато те почиват на анализи и експертност.

- Какво ще бъде бъдещето на Общинска банка? Може ли там да се очаква приватизация?

Нека най-напред да си върнем контрола върху Общинска банка. През последната година ние работим върху това и смятам, че в краткосрочен план ще направим това.

- Ще очаквате ли от следващата година 50% от данъците на софиянци да се връщат в Столична община?

Очаквам държавата да работи заедно с нас и да отговаря на нашите искания за финансиране на сериозни проекти. За мен това е първостепенно, защото аз съм човек, който защитава финансов ресурс. Като министър успях да направя това за сегашния проектобюджет 2010, който се разглежда, но само на основата на конкретика, на конкретни проекти. Не съм привърженик на това просто да се искат пари, трябва да се искат за нещо и да
гарантираме тяхното ефективно използване и усвояване.

 

Вижте вижданията на основния опонент на Йорданка Фандъкова - кандидатът на левицата Георги Кадиев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още