IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов официално вече е премиер на България

Одобрена е и структурата на новия кабинет

11:57 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бойко Борисов официално вече е премиер на България

Със 162 гласа „за“, 77 „против“ и 1 „въздържал се“ парламентът избра Бойко Борисов за министър-председател на страната.

Основната цел на новото правителство е да гарантира и да осъществи европейското развитие на страната. Това заяви по-рано тази сутрин от парламентарната трибуна Борисов, който представи пред депутатите програмна декларация за приоритетите на европейското развитие на България.

Нашата политическа отговорност е да работим, за да отговорим на очакванията на над един милион избиратели, посочи Борисов. По думите му ГЕРБ няма сигурно парламентарно мнозинство, но това обстоятелство ще даде шанс да бъдат взети най-правилните решения.

Бойко Борисов призова политическите опоненти в 41-то НС да бъдат честен и отговорен коректив на управлението.

Основните принципи, от които ще се ръководи бъдещото правителство, са честност към гражданите, отказ от корупция и от неправомерно обвързване с престъпни икономически интереси, откритост и последователност и отговорност към институциите на страната.

Борисов заяви, че ще изисква от членовете на кабинета и от всички държавни служители самовзискателност и дисциплина.

Народното събрание одобри и структурата на кабинета и новите министри в бъдещото управление на ГЕРБ. Структурата на кабинета бе одобрена от 162-ма народни избраници, 78 я отхвърлиха. Министрите бяха одобрени със 162 гласа „за“, 77 - „против“ и един въздържал се.

В присъствието на президента и патриарха Бойко Борисов и 16-те членове на кабинета се заклеха да спазват конституцията и законите на страната.

Новият министър-председател предложи в правителството да има 16 министри и 15 министерства.

В структурата на Министерския съвет има едно министерство по-малко в сравнение с кабинета "Станишев".

Това е първото правителство на малцинството след правителството на Филип Димитров от 1991 година, което ще има парламентарна група от 116 депутати.

В новото правителството има двама вицепремиери – Цветан Цветанов, който ще е и министър на вътрешните работи, и Симеон Дянков, министър на финансите.

Министър на образованието, науката и младежта е Йорданка Фандъкова, досегашен зам.-кмет по образование и култура в столицата, на външните работи – Румяна Желева, която беше избрана за евродепутат от ГЕРБ, на отбраната – Николай Младенов, на правосъдието – Маргарита Попова, говорител на главния прокурор, на труда и социалната политика – Тотю Младенов, бивш синдикалист и кмет на Враца, на здравеопазването – детският хирург д-р Божидар Нанев, досегашен председател на БЛС, на културата – скулпторът Вежди Рашидов, на земеделието Мирослав Найденов.

Росен Плевнелиев ще бъде министър на регионалното развитие, на транспорта – Александър Цветков, досегашен зам.-кмет по транспорта в София, на икономиката, енергетиката и туризма – Трайчо Трайков, досегашен висш мениджър в ЕVN, на екологията – Нона Караджова. Божидар Димитров е министър без портфейл, а Свилен Нейков поема спорта.

Повече за новите министри на България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още