IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът свика първото заседание на новия парламент на 14 юли

Номинираният за премиер разполага със седем дни, за да сформира кабинет, който да бъде предложен за одобрение на Народното събрание

17:34 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Президентът свика първото заседание на новия парламент на 14 юли

На основание чл. 75 от Конституцията на България президентът Георги Първанов подписа указ за свикване на първото заседание на 41-то Народно събрание на 14 юли в 10,00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според конституцията първото пленарно заседание се свиква от държавния глава най-късно до един месец след избирането на Народно събрание.

Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител, а народните избраници полагат клетва.

На същото заседание се избират председател и заместник-председатели на парламента.

След конституирането на парламента президентът връчва мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, посочен от спечелилата най-много гласове на изборите политическа сила.

Това става след консултации с парламентарните групи.

Номинираният за премиер разполага със седем дни, за да сформира кабинет, който да бъде предложен за одобрение на Народното събрание.

Ако не успее, връща мандата и президентът го дава на кандидат на втората по резултат на изборите политическа формация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още