IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборна България – поглед отвън

Според АФП ни застрашава политическа безизходица, която би довела до икономическа нестабилност

09:24 | 02.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предизборна България – поглед отвън

Парламентарните избори в България, насрочени на 5 юли, на които не се очертава ясно мнозинство нито за десницата, нито за левицата, крият опасността да доведат до политически безизходица, заплашвайки икономическата стабилност, а в същото време експерти не изключват вече вероятността от значителна помощ от Международния валутен фонд (МВФ), както стана с Унгария, се посочва в коментар на АФП.

В същото време обаче финансовият министър Пламен Орешарски заявява, че заемно споразумение с фонда не е необходимо.

Според проучванията дясно-центристката партия ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов печели, но с едва 32 на сто от гласовете, пише агенцията.

Социалистите на премиера Сергей Станишев, чийто мандат изтича, вероятно ще се класират на втора позиция и също ще бъдат затруднени при намирането на партньори за управляващо мнозинство. Самата ГЕРБ изключва варианта за „голяма коалиция“ на леви и десни политически сили.

Има опасност преговорите да продължат цялото лято и биха могли да доведат, в най-лошия случай, до нови избори през есента, според анализатори.

Чуждестранните инвестиции намаляха с 50 на сто през първите четири месеца на 2009 година и България навлезе в рецесия през първото тримесечие със спад на брутния вътрешен продукт с 5 на сто след минус 1,6 на сто, отчетени през последното тримесечие на 2008 година спрямо предходните три месеца, припомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още