IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски ще коментира ДДС, като излезем от кризата

Не успяхме да реформираме здравеопазването, каза финансовият министър, като допълни, че по принцип няма успешни здравни системи

13:45 | 30.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски ще коментира ДДС, като излезем от кризата

Целта на следващото правителство е запазване на постигната стабилност. Имаме резерви и възможности да не прибягваме до кризисно финансиране. Можем да коментираме по-ниска ДДС ставка и намаляване на осигурителната тежест, едва когато има симптоми за излизане от кризата, заяви финансовият министър Пламен Орешарски.

По време на среща с бизнеса в Поморие той посочи и недовършените стъпки на кабинета Станишев.

„Не успяхме да реформираме здравната система. Обаче аз не познавам сериозен наблюдател, който да посочва която и да е здравна система като успешна. Въпреки това следващото правителство трябва да продължи усилията за реформи в този ключов сегмент на обществените дейности“, каза Орешарски, цитиран от БТА.

„Не успяхме да се справим и с подготовката и формирането на капацитет в нашата администрация, с цел по-доброто обслужване на бизнеса“, допълни той.

Финансовият министър коментира нуждата от продължаване на процеса на финансова децентрализация в отговор на въпрос за бъдещата политика в тази област. Сегашното разпределение на функциите - местни и делегирани от държавата, се нуждае от актуализация и предефиниране - както на местните дейности, така и на делегираните от държавата дейности. Това изисква засилване и на приходната част на местните бюджети, но и то трябва да се направи с широко обсъждане с представителите на местните общности, за да се минимализират грешките, каза министърът.

Той каза още, че изравнителната субсидия към общинските бюджети ще бъде изплатена в предвидения размер до края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още