IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строеж на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и частна АЕЦ Белене искат "сините"

Американската Уестингхаус е заявила интерес към изграждането на нов блок на АЕЦ Козлодуй

14:21 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Строеж на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и частна АЕЦ Белене искат "сините"

Представители на ръководството на Синята коалиция днес при срещата си с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обявиха за построяване на седми блок на АЕЦ Козлодуй. Причината е, че строителството ще струва по-евтино поради наличната съпътстваща инфраструктура, и съответно и електроенергията от този ядрен блок ще е евтина.

Беше посочено, че по информация на „сините” американската фирма Уестингхаус е заявила сериозен интерес към изграждането на нов блок на АЕЦ Козлодуй, при това със собствени средства. Известен интерес към тази инвестиция проявявала и компания от Западна Европа. Преди около месец енергетици от атомната централа заявиха официално, че възможността за строителството на седми блок на площадката на АЕЦ Козлодуй е съвсем реална, при това средствата за осъществяването на проекта ще бъдат около половината, отколкото ако се построи реактор на напълно нова площадка.

Кметът на Плевен Найден Зеленогорски, който сега ръководи предизборния щаб на Синята коалиция коментира от своя страна, че строителството на АЕЦ Белене също е необходимо, но без да има държавни гаранции и главно с участието на частни капитали, а не с 51% държавно участие (в лицето на НЕК и респективно Енергийния холдинг).

Към момента един от основните въпроси, стоящи пред проекта АЕЦ Белене, вкл. и пред спечелилия конкурса за стратегически инвеститор немски концерн RWE, е именно осигуряване на финансирането на строителството (чийто изпълнител е руският Атомстройекспорт), възлизащо на близо 4 млрд. евро. През май правителството официално поиска държавен заем от Русия за строителството на АЕЦ Белене (който миналата година беше отказан) на стойност около 3,8 млрд. евро, за който по неофициална информация руската страна е дала принципно съгласие.

Освен това, при големи енергийни проекти от национално значение, е обичайна практика, особено в условията на икономическа криза, да се дават държавни гаранции. Преди дни стана известно, че четири големи американски компании скоро ще получат държавни гаранции на стойност общо 18,5 млрд. долара за строителството на четири ядрени реактора от ново поколение, като за получаването на гаранциите са се състезавали 17 компании.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още