IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синята коалиция: Споразумение с МВФ - само в краен случай

Мартин Димитров обясни, че е за намаляване на осигурителната тежест за бизнеса, но не не се ангажира с конкретика по въпроса

12:14 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Синята коалиция: Споразумение с МВФ - само в краен случай

Споразумение за кредит от Международния валутен фонд (МВФ) би могло да се подпише само в краен случай, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров при подписването на Пакт за стабилност между коалицията и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Подобно споразумение миналата седмица КРИБ подписа и с ГЕРБ, но тогава лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че е категорично за подписване на предпазно споразумение с МВФ.

Другата основна част от подписания днес документ предвижда запазване на валутния борд до влизането на България в еврозоната.

Мартин Димитров посочи, че основните приоритети в областта на икономиката, които ще следва Синята коалиция, ако влезе в следващото правителство, са откритост и прозрачност при провеждане на конкурсите за обществени поръчки, намаляване на осигурителната тежест на бизнеса, помощ от държавата за предотвратяване фалитите на фирми.

От коалицията обаче не посочиха с колко биха намалили осигурителната тежест и как точно ще се предотвратяват фалити.

В областта на здравеопазването коалицията е за въвеждане на алтернативни частни здравни осигурителни каси. Десните се обявиха също и за приватизация на болниците, но със запазване на предмета им на дейност.

Друг приоритет в работата на сините е развитието на електронното правителство и съкращаване на държавната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още