IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утре е последният работен ден на 40-ото Народно събрание

Парламентът завършва мандата си с осем парламентарни групи. През 2005 г. той започна работата си със седем

09:08 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Утре е последният работен ден на 40-ото Народно събрание

Последният работен ден на 40-ото Народно събрание е утре. Тържественото заседание - последно за мандата, ще започне от 10.00 часа.

Традиционно при церемонията по закриване на парламента реч произнася председателят на Народното събрание. Има и изказвания от представители на парламентарните групи.

В края на заседанието всички депутати по традиция ще си направят и обща снимка пред сградата на Народното събрание.

Парламентът завършва мандата си с осем парламентарни групи. През 2005 г. той започна работата си със седем - ПГ на "Коалиция за България", ПГ НДСВ, ПГ на ДПС, ПГ на ДСБ, ПГ на ОДС, ПГ на "Атака" и ПГ на БНС. През четирите години бяха създадени две нови групи - на БНД и на РЗС, а ПГ на БНС се преименува на ПГ на "Движение Напред". В последният момент групата на "Атака" се разпадна, след като напуснаха поредните двама депутати, и тя
остана само с 9 души. Т. нар. група на независимите депутати се увеличи и достигна 29 души, което я направи четвъртата по численост в парламента.

От 240 депутати 53 са жени и 187 са мъже. От тях само един попада във възрастовата група от 20 до 29 години. Най-много са депутатите между 50 и 59-годишна възраст - 94. Сред народните представители от 40-ото НС има осем журналисти, 42-ма икономисти, 51 инженери, 22-ма лекари. Толкова са и преподавателите, 50 са юристи, а деветима са историци.

Повече от половината народни представители - 123, са депутати за първи път. 234-ма са висшистите, а петима са със средно образование.

За четиригодишната си законодателна дейност 40-ото НС е приело общо 718 закона. Сред тях има две поправки на Конституцията, шест кодекса, 97 изцяло нови закони, 388 закони за изменение и допълнение на закони, както и 228 ратификации.

Поправките в Конституцията дадоха възможност на местната власт сама да определя размера на местните данъци, както и беше учредена институцията на омбудсмана.

Сред широко коментираните в обществото приети нормативни актове са законът за референдумите, законът за конфликт на интереси, Семейният кодекс, поправките в изборното законодателство, законът, с който се създаде ДАНС, законът за отбраната, данъчни изменения и др.

Сред проблемите в четиригодишната дейност на 40-ото Народното събрание, които Георги Пирински отчита, са ниското доверие на обществото към работата на парламента, качеството на обсъждането на законите и проблемът с използването на чужди карти. По тази причина бяха определени специални часове за гласуване на законопроектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още