IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 9% от нарушенията на евроизборите у нас свързани с купуване на гласове

Най-често срещаните нарушения в деня на евроизборите са били организационни, сочат резултатите от наблюдение на Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор

12:27 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Над 9% от нарушенията на евроизборите у нас свързани с купуване на гласове

С купуване на гласове са свързани 9,3 на сто от сигналите за нарушения, регистрирани в деня на изборите за евродепутати у нас (7 юни). Това показват резултатите от наблюдението на Асоциация “Прозрачност без граници” и Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор, които бяха оповестени на пресконференция днес.

Наблюдението е извършено от 281 регистрирани наблюдатели в секционните избирателни комисии в цялата страна и 31 в районните комисии. То се базира на оценка на риска, документален анализ на жалбите за нарушения, подадени пред районните комисии в изборния ден, както и на регистрация на нарушения и подадени жалби пред секционните избирателни комисии.

Според наблюдението 45 на сто от всички случаи на купуване на гласове се отнасят до раздаване на пари пред избирателните секции, 20 на сто са свързани с изплащане на дълго забавени заплати или други възнаграждения в навечерието на изборите или в самия изборен ден, а 15% засягат раздаването на храни или други продукти.

Най-често срещаните нарушения в деня на евроизборите са били такива, свързани с организацията. Те представляват 63 на сто от всички регистрирани от наблюдателите нередности. Организационните нарушения се отнасят основно до липса на декларации за гласуване на хора с увреждания, неправилно обявен адрес, закъсняване или неявяване на член на секционната избирателна комисия, гласуване без лични карти, изнасяне на подпечатани документи извън избирателната секция, броене на бюлетини в отсъствие на застъпници и други.

Незаконната агитация в изборния ден съставя 17,1% от регистрираните нарушения. Наблюдателите са установили присъствие на застъпници и представители на политически партии в близост до избирателни секции, имало е и агитационни материали в близост до секциите, както и обозначителни знаци на политически партии, носени от застъпници.

Наблюдателите са регистрирали и други форми на контролиран вот, които представляват 10,6 на сто от всички нарушения. Към тази категория се отнасят частен превоз на групи от избиратели до изборните секции, изнасяне на бюлетини от избирателни секции и дори заплахи за физическа саморазправа и побой над избирателите.

Относно контролирания вот политологът Огнян Минчев обясни, че не смята за такъв вота на човек, който по свое собствено желание подкрепи партията на работодателя си.

"Когато обаче работодателят създаде специална система за принуда за гласуване, това е контролиран вот, същото е и когато в ромските махали хората се водят да гласуват под строй или когато определено патриархално общество заплаши с изолация този, който не се съгласи да гласува по зададен начин", поясни Минчев, цитиран от БТА.

Социологът Антоний Гълъбов добави, че има основания да се очаква засилване на контролирания вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още