IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синята коалиция: По-малко държавна намеса, по-силна икономика

СДС и ДПС настояват за премахване на регулаторни и лицензионни режими като средство за борба с корупцията

11:14 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Синята коалиция: По-малко държавна намеса, по-силна икономика

Синята коалиция, чиито двигатели са партиите СДС и ДСБ, показва ясно придържане към десния подход за ръководене на икономиката. В центъра на предизборната платформа на обединението са поставени дерегулацията и смъкването на осигурителните прагове, като целта на тези мерки е борба с корупцията и подпомагане на потребителите в условията на криза.

Подобно на всички основни политически сили, Синята коалиция е поставила като приоритет влизането на България в еврозоната при настоящия валутен курс на лева спрямо еврото. Реалистичният момент за членство във валутния съюз е 2013 година, смятат икономистите от СДС и ДСБ. Основните притеснения по този въпрос са свързани с опасността от бюджетен дефицит, която е надвиснала над страната и заплахата заради него да не отговорим на критериите от Маастрихт.

В центъра на икономическата платформа на Синята коалиция стоят типични за десния спектър политики. Водеща роля има отмяната на редица регулаторни и лицензионни режими, които спъват бизнеса, обременяват го с такси и дълги срокове за получаване на разрешения, а освен това създават и предпоставки за корупция.

Сред приоритетите на десните са съкращаване на държавната администрация и закриване на неефективните позиции. Твърдото виждане на сините е, че министерствата на държавната администрация, на бедствията и авариите и на европейските въпроси трябва да бъдат закрити, тъй като не са ефективни и се явяват сериозен разход за бюджета. Това е въпрос, по който сините имат абсолютно еднаква позиция с ГЕРБ.

Десните настояват за намаляване на осигурителната тежест с 5-10 процентни пункта, за да могат повече средства да остават на разположение на трудещите се. По този показател политиката на Синята коалиция се доближава изключително близо до вижданията на икономическия екип на ГЕРБ, както и до намеренията на НДСВ.

Ключово разминаване между трите програми обаче съществува по въпроса за данъка върху добавената стойност. От Синята коалиция предлагат диференцирана ставка за някои продукти (например лекарствата), докато НДСВ категорично се противопоставя на подобен подход. ГЕРБ също нееднократно заявиха, че ДДС не трябва да се диференцира и да се променя неговата ставка.

Силно доближаване на вижданията на Синята коалиция, ГЕРБ и НДСВ има и по посока преразпределителната роля на бюджета, която според сините трябва да бъде светена до 38 на сто. Жълтите обявиха планове за съкращаване на преразпределителната роля до около 35 на сто, докато ГЕРБ не се ангажираха с конкретна стойност, но заявиха желание за понижаване на процента.

Между платформите на сини и жълти съществуват и още сходства. Така например и двата екипа настояват за държавно гарантиране на минимални социални стандарти, както и за запазване на настоящия модел на пенсионната система. Освен това и от НДСВ и от Синята коалиция настояват, че Националната здравно-осигурителна каса трябва да бъде демонополизирана.

Съвпаденията обаче не спират до тук – сходни са предложеният за изкупуване на енергията от ВЕИ при преференциални цени, приватизацията на топлофикациите и продажбата на Българска фондова борса на чужд оператор. И двата екипа настояват за преразглеждане на плановете за строеж на АЕЦ Белене, което обаче категорично се разминава с виждането на ГЕРБ, че този проект няма никаква алтернатива с оглед превръщането на България в енергиен център.

Всичко това показва, че голяма част от десните подходи се размиват с центристки виждания. Това от своя страна доближава вижданията на Синята коалиция до тези на ГЕРБ и НДСВ и няма да е никак изненадващо, ако именно тези партии успеят да постигнат договореност за съставяне на общ кабинет след изборите.

Още за икономическите програми на политическите партии:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още