IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът очаква 1,6% спад на БВП за 2009 г.

Прогнозата за 2010 г. е за понижение на икономиката от 0,1 на сто

14:50 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът очаква 1,6% спад на БВП за 2009 г.

С 1,6% ще се понижи брутният вътрешен продукт (БВП) на България за тази година спрямо миналата, сочи прогноза на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представена по време на среща с икономическия екип на ГЕРБ.

Същите очаквания през месец май оповестиха и от Европейската комисия. Според анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield от миналата седмица българската икономика ще се свие с 2,6 на сто за 2009 г., но ще има лек ръст догодина.

Прогнозата на бизнеса за 2010 г. е за понижение на икономиката от 0,1 на сто.

По отношение на търговското салдо се очаква то да е отрицателно в размер на 19,9% от БВП, а за 2010 – отрицателно в размер на 19,2% от БВП.

Препоръката на КРИБ е през следващите пет години да се запазят данъчните ставки на преките данъци и да изравнят осигурителните разходи на работодатели и служители.

В изготвените от конфедерацията насоки за следване в икономическата политика занапред централно място заема енергетиката като гарант на националната сигурност. Препоръчва се да има законови гаранции за недопускане на външно монополно присъствие в енергетиката на България извън рамките на евроатлантическите ни отношения в размер, по-голям от 30% - както по сектори, така и като цяло.

Иска се и гарантиране на алтернативни източници за вноса на всички видове енергоносители, които да обезпечат независимостта на България от всеки вид енергия за по-малко от три месеца.

В края на 2014 г. според вижданията на КРИБ България би трябвало да има изградени четири магистрали – Тракия, Хемус, Струма и Черно море, като за целта в максимална степен трябва да се ползват средства от европейските фондове.

Препоръчва се още възстановяване на позициите на България в морския транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още