IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата на БСП – много приоритети, познати обещания

Социалистическата партия пренася някои предишни обещания и в новата платформа, вниманието се фокусира върху огромни разходи

15:03 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Програмата на БСП – много приоритети, познати обещания

Икономическата програма на БСП за предстоящите избори, която евентуално би се превърнала и в управленска платформа на новото правителство, в случай че червените се окажат победители, показва наглед сериозни амбиции за реформи и подобряване на живота на избирателите.

Програмата на червените е атрактивна и широка, като в нея са обхванати всички възможни икономически сфери. Интересното е, че също така всички тези сфери са посочени от БСП като приоритетни. Предвижданията са за изграждане на внушителна инфраструктура, енергийни проекти, инвестиции в здравеопазване и образование, спорт, земеделие, околна среда и други.

Червените са заложили в програмата си и традиционните за всички партии и неоспорвани като политически и икономически приоритет запазване на валутния борд и влизане в еврозоната при сегашния фиксиран курс. Освен това лидерите на БСП смятат, че още догодина можем да покрием изискванията за членство във валутния механизъм ERM2.

Гвоздеят на програмата и флагманът на обещанията са увеличаването на минималната пенсия до 200 лв., а на минималната работна заплата до 450 лв. В същото време средната пенсия и средната работна заплата трябва да достигнат съответно 400-450 и 900-950 лв. в края на следващият четиригодишен мандат. 

Управленските виждания на червените са насочени традиционно към енергетиката, транспорта, образованието и социалната политика. Като цел в програмата е заложено, че страната ни ще остане номер едно като данъчна среда сред всички страни в ЕС – обстоятелство, което обаче не зависи единствено от българското правителство, а и от вижданията на управляващите в останалите страни. 

Приоритетите в енергетиката например са създаване на функциониращ ефективен национален електроенергиен пазар, гарантиране на доставките на енергия за индустрията и населението, инвестиции в ТЕЦ „Марица изток“ 1 и 2 и завършване на АЕЦ Белене до 2013-2014 година. Като задачи са заложени и развитието и стартирането на редица електроенергийни проекти, които бяха посочени и в предишните програми на червените. Такива са изграждането на LNG терминал на Егейско море, реализация на големите проекти Набуко и Южен поток, реорганизацията на находището от природен газ край Галата и т.н.

Сред предложенията и целите на БСП е също така преминаването на администрацията към „обслужване на едно гише“ и електронния достъп до повечето услуги свързани с административно и данъчно обслужване. Предвижда се построяване на нови магистрални пътища, завършване на автомагистрала Марица, ускоряване на строежа на Дунав мост 2 и жп линията Пловдив-Свиленград.

Негативният момент в настоящата програма е това, че повечето от посочените предложения са били издигани и по-рано – както на парламентарните избори през 2005 година, така и при актуализирането на управленските приоритети в средата на настоящия мандат през 2007 година. Проблемно изглежда и това, че не се посочват методи, по които всички тези проекти и цели ще бъдат финансирани, което е особено важно в условията на глобалната криза.

Като цяло предизборната програма на БСП съдържа доста добри предложения, които обаче биха стрували на държавата значителни средства. Достигането на всички заложени цели едва ли е в рамките на разумните предвиждания, което означава, че социалистическата партия отново преминава в „режим на обещания“.

Поемането на курс към изпълнение на заложеното в програмата в настоящата ситуация пък би могло да постави страната пред сериозен проблем, който не сме наблюдавали през последните години – бюджетен дефицит. Ако това се случи, то цялостната стабилност на икономиката може да бъде подкопана, а членството в еврозоната – да бъде поставено под съмнение.

Причината за това е, че разходите по издигнатите като приоритет направления могат да се окажат доста високи. Изграждането на инфраструктура и увеличаването на работните места могат да подкрепят икономиката в труден момент, но само при положение, че държавата има финансовата възможност да си го позволи. В противен случай и обещанията за пенсионерите може да се окажат само предизборен блъф.

Още от икономическите програми на партиите: 

НДСВ – точно в центъра и „удобна“ за всички

Икономическите виждания на ГЕРБ – вдясно, но не съвсем

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още