IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявления за гласуване на друго място се подават до 20 юни

Общо 20 партии и коалиции започнаха официално предизборната надпревара, която ще приключи на 4 юли

09:15 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Заявления за гласуване на друго място се подават до 20 юни

До 20 юни българските граждани могат да подават заявления в общините за гласуване на друго място на предстоящите избори за Народно събрание.

Ако в деня на изборите отпадне необходимостта от пътуване, гласоподавателят може да гласува в секцията по постоянен адрес.

Общо 20 партии и коалиции започнаха официално предизборната надпревара, която ще приключи на 4 юли. Според номера на бюлетините, определен чрез жребий, партиите са в следния ред:

1. "Ред, законност и справедливост";
2. "Лидер"
3. ГЕРБ;
4. ДПС;
5. "Атака";
6. Коалиция за България;
7. Съюз на патриотичните сили "Защита";
8. НДСВ;
9. Коалиция БЗНС;
10. "Българската лява коалиция";
11. Партия на либералната алтернатива и мира (ПЛАМ);
12. партия "Зелените";
13. "Социалдемократи";
14. ВМРО - Българско национално движение;
15. партия "Другата България";
16. Обединение на българските патриоти (ОБП);
17. партия "Национално движение за спасение на Отечеството";
18. Български национален съюз - НД;
19. Синята коалиция;
20. "За Родината - ДГИ-НЛ".

Независимите мажоритарни кандидати ще бъдат добавени след всички номера, по реда на тяхната регистрация. Най-малката листа ще бъде във Видин - с три мандата, а в София и във Варна ще бъдат най-големите листи - с по 12 мандата.

Социологически проучвания в изборния ден ще правят "МБМД консултинг" ЕООД, "Агенция Скала" ЕООД, "Болкан бритиш соушъл сървейс" АД - Галъп интернешънъл, "АФИС" ООД , "Алфа Рисърч" ООД и "Сова 5" .

Наблюдателите, които ще следят за законосъобразността в изборния ден, са Асоциация "Прозрачност без граници", Сдружение "Корективи" ГИСДИ, "Българско сдружение за честни избори и граждански права - Национална асоциация" и "Българско сдружение за честни избори и граждански права - Плевен".

"Информационно обслужване" АД ще извършва компютърната обработка и издаване на бюлетин на ЦИК с резултатите от изборите за народни представители на 5 юли 2009 г.

При предстоящите избори за Народно събрание в девет секции, в Девета френска езикова гимназия в София експериментално ще бъде упражнен електронен вот. За първи път се предприема такава стъпка, като за това трябва да бъдат обучени членовете на СИК и на РИК, които ще обработват данните от гласуването, както по традиционния начин, така и по електронен път.

Секциите ще бъдат оборудвани с непрозрачни кутии, магнитни карти за управление на системата и автоматизирана система, с която ще бъдат отчитани резултатът, както и техническо устройство за включване на техническата система. Устройството ще бъде с екран, с чието докосване ще се изпълняват команди.

Този, който желае да гласува по електронен път, следва да поиска от председателя на комисията специална магнитна карта, с която ще се извърши гласуването. Техническото устройство ще издаде писмена разпечатка, с която избирателят ще бъде убеден, че това, което е избрал върху монитора, е правилно отбелязано и върху хартията. Тази хартиена разпечатка ще бъде сгъната и поставена в непрозрачна избирателна кутия, която ще бъде заедно с голямата прозрачна урна.

Само една фирма е изявила желание да осигури техническата обезпеченост и софтуера за този експеримент - "Лирекс БГ" ООД, а стойността е 100 хил. лева без ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още