IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Нагло е да се заплашва, че ще бъде свален управителят на БНБ

Така премиерът отговори на закани на Бойко Борисов и Иван Костов

13:11 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: Нагло е да се заплашва, че ще бъде свален управителят на БНБ

„Нагло и безобразно е да се заплашва, че ще бъде свален управителят на БНБ Иван Искров“, който наскоро беше преизбран на този пост. Това каза министър-председателят Сергей Станишев във връзка с журналистически въпрос относно заканите от страна на Бойко Борисов и Иван Костов, че Искров ще бъде сменен, ако те дойдат на власт след изборите.

„Бойко Борисов не разбира от икономика, но Иван Костов знае какво означават подобни закани и слухове за стабилността на банковата система“, каза още Станишев.

Възраженията на опозицията срещу преизбирането на Искров бяха направени с мотива, че изборът е бил „по бързата процедура“ и умишлено преди изборите, за да сложат управляващите свои хора на ключови позиции. Визирани бяха и решенията за ръководствата на Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Националния осигурителен институт (НОИ) и Надзорния съвет на Агенцията по приватизация (АП).

По думите на Станишев пък при разговорите му с представителите на бизнеса те са изтъкнали, че най-важното за тях е запазването на стабилността на финансовата система. Премиерът посочи, че досега у нас нито един лев на данъкоплатците не е бил налят за запазване на банки, докато в Европейския съюз в банки пред банкрут са били налети милиарди евро.

Сергей Станишев каза още, че въпреки кризата фискалният резерв, от който до голяма степен зависи стабилността на финансовата система, се е удвоил за последните четири години и сега е близо 8 млрд. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още