IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската Партия на пиратите с едно място в Европейския парламент

Създадената през 2006 г. партия бързо привлече членове, недоволни от шведските закони, които криминализират споделянето на файлове

11:14 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шведската Партия на пиратите с едно място в Европейския парламент

Шведската Партия на пиратите, която се бори за легализирането на споделянето на файлове в интернет и подкрепя уеб пиратството, спечели място в Европейския парламент на приключилите в неделя избори, съобщи АФП.

Партията на пиратите е спечелила 7,1 на сто от гласовете в страната и ще има един представител в Европейския парламент от общо 18 места за Швеция.

Гражданските свободи са важни за хората, коментира резултатите от гласуването Анна Троберг, един от кандидатите на партията.

Партията е създадена през януари 2006 г. и бързо привлече членове, недоволни от шведските закони, които криминализират споделянето на файлове и разрешават следенето на електронните пощи. Броят на поддръжниците на партията обаче рязко скочи, след като на 17 април съд в Стокхолм осъди четирима души, ръководили най-големия в света торент сайт - Pirate Bay, на по една година затвор.

Консервативната партия на сегашния премиер Фредрик Рейнфелд е спечелила 18,8 на сто от гласовете или 4 места в Европейския парламент. Опозиционната социалдемократическа партия е получила 24,6 на сто и съответно пет места.

Силно е нараснала подкрепата за Партията на зелените, които са спечелили 10,8 на сто от гласоподавателите в страната спрямо 6% при предишните избори през 2004 г. и сега ще имат две места в ЕП.

Избирателната активност в Швеция е била 43,7 на сто спрямо 37,1 на сто през 2004.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още